Zprávy z židovského světa

30. září 2007

Izraelský vrchní rabinát vyslovil souhlas s návrhem, aby ti, kdo nejsou považováni za Židy dle ortodoxní náboženské definice, mohli v Izraeli uzavírat civilní sňatky. Očekává se, že izraelský parlament Kneset tuto úpravu podpoří. Návrh vychází vstříc přibližně 300 000 přistěhovalců ze zemí bývalého Sovětského svazu, jejichž židovství dosud vrchní rabinát neuznával.

Státní sekretář Vatikánu kardinál Tarcisio Bertone se vyslovil ke kontroverzní modlitbě, jež se objevuje v znovu zavedené bohoslužbě konané výhradně latinsky. Tato modlitba vyzývá ke konvertování Židů ke katolictví. Kardinál, jenž je druhým nejvyšším činitelem Vatikánu po papežovi Benediktovi XVI., sdělil, že uvedená modlitba by mohla být vypuštěna či nahrazena jinou formulací.

Výkonný předseda světoznámé počítačové firmy Oracle Larry Ellison přislíbil poskytnout půl miliónu dolarů na vybudování krytu v izraelském městě Sderot. Toto město, ležící nedaleko pásma Gazy ovládaného militanty z teroristické organizace Hamas, je častým cílem raketového ostřelování. Larry Ellison se během své návštěvy Sderot osobně přesvědčil o způsobených škodách.

Centrum Simona Wiesenthala v Los Angeles zřídilo webovou stránku v arabštině a jazyku farsi, jež muslimům zprostředkuje informace o judaismu. Autorem textů je rabín Abraham Cooper. Podle jeho názoru si většina muslimů neuvědomuje, že judaismus a islám mnohé sdílejí. Jak řekl, "doufám, že webové stránky o judaismu v arabštině vytvoří most vědění a porozumění mezi muslimy a židy".

autor: Leo Pavlát
Spustit audio