Zprávy z židovského světa

14. říjen 2007

V srpnu se v americkém státě New Jersey uskutečnila oslava 125 let trvání nejstarší židovské zemědělské farmy ve Spojených státech. "Osada spojenectví" zde byla založena roku 1882 prvními 43 židovskými rodinami, které uprchly z carského Ruska. Přistěhovalci získali půdu a začali pěstovat zeleninu. Během 7 let vystavěli i dvě synagogy. Oslav 125 let trvání osady se zúčastnilo na 500 osob, z nichž mnohé byly potomky původních přistěhovalců.

Při příležitosti židovského Nového roku zveřejnil izraelský Ústřední statistický úřad aktuální informace o izraelské populaci. Její počet dosáhl 7 miliónů 200 set tisíc obyvatel. Celkem 76 % - 5 400 000 osob - z nich tvoří Židé, téměř 20 % Arabové. Židovská populace za rok vzrostla o 1,5 %, průměrný počet potomků u židovských matek dosahuje téměř 3 dětí. Průměrná délka života činí u izraelských mužů 78,5 roku a u žen přesahuje 82 let.

Ve španělském městečku Tarrega byly nalezeny zbytky středověkého židovského hřbitova s kosterními pozůstatky 158 lidí. Na místě se našly i prsteny s hebrejskými jmény. Ve Španělsku existovala kvetoucí židovská kultura až do roku 1492, kdy královna Isabela Kastilská Židy vypověděla.

Slavný francouzský mim Marcel Marceau, který zemřel minulý měsíc v Paříži ve věku 84 let, prožil za druhé světové války neobyčejný osud. Narodil se v židovské rodině ve Štrasburku jako Marcel Mengel a své jméno si změnil, aby před nacisty zastřel svůj židovský původ. Marceaův otec zahynul v Osvětimi, Marceau sám se spolu se svým bratrem Alainem zapojil do protihitlerovského odboje s cílem zachránit židovské děti. Marceau později proslul jako jedinečný mim, který se výrazně zapsal do dějin pantomimy.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio