Zprávy z židovského světa

28. říjen 2007

Izraelské muzeum v Jeruzalémě zřídilo webovou stránku s katalogem předmětů ze svých sbírek, které patřily obětem holocaustu. Uvedené předměty byly v Evropě konfiskovány nacisty a po válce je Spojenci zaslali do Izraele. Na seznamu se nachází více než 1000 položek - kresby, malby, judaika, mnohé vysoké umělecké i sběratelské ceny. Katalog má umožnit, aby se potomci někdejších majitelů mohli o předměty přihlásit.

Dvanáct miliónů vzácných dokumentů z vlastnictví Červeného kříže, které byly od druhé světové války uschovány v německém archivu v Bad Arolsenu, bylo posláno do izraelského archivu Jad Vašem v Jeruzalémě. Podle odborníků tyto dokumenty pomohou upřesnit osud miliónů Židů zavražděných během holocaustu. Očekává se, že Jad Vašem obdrží z Bad Arolsenu ještě další dokumenty.

Izraelský dirigent Daniel Barenboim byl jmenován mírovým vyslancem OSN. Světově známý umělec a pianista založil v Izraeli orchestr, v němž společně hrají židovští a arabští umělci. Stojí také u zrodu hudebního vzdělávacího projektu na palestinských územích.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio