Zprávy z židovského světa

11. listopad 2007

Papež Benedikt XVI. se minulý měsíc setkal ve Vatikánu s předsedou Světového židovského kongresu Ronaldem Lauderem a tajemníkem organizace Michaelem Schneiderem. Tématem rozhovoru byly vztahy mezi křesťany a židy a nárůst antisemitských projevů ve světě.

Již 21 let nemá Izrael zprávy o pilotním navigátorovi Ronu Aradovi. Vojenský letoun, na jehož palubě byl, se v roce 1986 zřítil v Libanonu, avšak Ron Arad se katapultoval a byl zatčen. V rámci nedávné výměny tělesných pozůstatků jednoho izraelského muže a dvou členů Hizbulláhu obdržel Izrael i dopis, který Ron Arad napsal rodině krátce po svém zadržení. Na doručení čekal téměř čtvrt století, přičemž stále není jasné, zda Ron Arad žije, nebo byl zabit.

Španělský módní řetězec Zara stáhnul z prodeje kabelky, jež jako dekorativní prvek nesly v rozích zelené svastiky. Rozhodnutí se týká více než 3300 obchodů v 61 zemích. Podle firmy Zara byly svastiky přidány do originálního vzoru výrobcem v Indii, kde svastika patří k hinduistickým symbolům. V ostatních zemích je však hákový kříž jako symbol hitlerovského nacismu odmítán či přímo zákonem zapovězen.

Izrael a Evropská unie uspořádají příští rok velkou mezinárodní konferenci věnovanou nejnovějším poznatkům o období holocaustu za druhé světové války. Dalším cílem konference je hledání nejlepšího způsobu výuky o holocaustu.

Nedaleko německé Míšně bylo nalezeno na 20 židovských náhrobních kamenů z poloviny 12. století. Stalo se tak při stavebních pracích nedaleko místního starého židovského hřbitova. Úřady nyní musí rozhodnout, zda se ve stavbě bude pokračovat, či zda někdejší židovské pohřebiště bude prohlášeno za chráněnou památku. Podle expertů jsou náhrobní kameny velice cenné a některé nesou jména známých středověkých rabínských osobností.

Část milánského hlavního nádraží se do dvou let změní v muzeum holocaustu. Jeho centrem má být nechvalně proslulé nástupiště dvacet jedna, z nějž byly do koncentračních táborů odvezeny tisíce Židů. Mussoliniho fašistický režim začal s jejich deportacemi v roce 1943. Podle odhadů bylo ze země odvlečeno 700 - 800 000 Židů. Plánované milánské muzeum o rozloze 6000 metrů čtverečních se stane první připomínkou holocaustu v zemi. Itálie dosud byla jedinou velkou evropskou zemí, která žádné takové muzeum neměla.

Izraelský kosmonaut Ilan Ramon, který v únoru 2003 zahynul na palubě raketoplánu Columbia, si psal během své expedice do vesmíru deník. Ze zbytků lodi se podařilo zachránit na 30 stran deníku, které byly nyní vystaveny v Izraelském muzeu.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio