Zprávy z židovského světa

23. prosinec 2007

Jeden z posledních významnějších dosud živých nacistických válečných zločinců pobývá nedaleko Vídně. Oznámil to britský historik Guy Walter. Jedná se o Ernu Wallish, která za války působila jako dozorkyně ve vyhlazovacím táboře Majdanek. Proslula zde mimořádně krutým zacházením především s vězněnými židovskými dětmi. Rakouské ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že se nyní bude případem Wallishové okamžitě zabývat.

Zprávy o možném rozdělení Jeruzaléma v rámci mírového řešení izraelsko-palestinského konfliktu prudce zvýšily zájem o izraelské občanství mezi jeruzalémskými Palestinci. Zatímco dosud o izraelské občanství žádalo přibližně 300 jeruzalémských Palestinců ročně, v posledních týdnech se jejich žádosti počítají na tisíce. Podle izraelských sdělovacích prostředků to svědčí o důvěře Palestinců v izraelskou demokracii.

Centrum Simona Wiesenthala zintenzívnilo svou činnost v rámci projektu "Poslední šance" zaměřeného na hledání nacistických zločinců. V rámci tohoto projektu probíhá pátrání v 9 evropských zemích, k nimž se nejnověji připojily i 4 státy Jižní Ameriky: Argentina, Chile, Brazílie a Uruguay. Celkem se šetří 1019 případů. Od zahájení projektu v roce 2002 bylo identifikováno 488 nově podezřelých válečných zločinců a na 3 byly vydány zatykače.

Na úpatí hory Nitai v severním Izraeli byly nalezeny pozůstatky synagogy ze 4. - 2. století před občanským letopočtem. Zvláštní pozornost archeologů vzbudily barevné mozaiky zobrazující stavbu Noemovy archy, jeruzalémský chrám a babylónskou věž. Někteří archeologové se dokonce domnívají, že synagoga vznikla již v 6. - 5. století před občanským letopočtem.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.