Zprávy z židovského světa

2. březen 2008

Ve Washingtonu zemřel minulý měsíc ve věku 80 let předseda zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Tom Lantos. Byl jediným poslancem amerického Kongresu, který přežil holokaust. Narodil se v židovské rodině v Budapešti. Za války dvakrát uprchl z tábora nucených prací, do Spojených států odjel v roce 1947. Stal se profesorem ekonomie, v Kongresu se dlouhodobě zabýval zahraniční politikou.

Na místě, kde stávala někdejší nacistická centrála v Mnichově, vznikne vzdělávací dokumentační centrum. Stavba, kterou finančně podpoří jak Bavorsko, tak ústřední německá vláda, bude dokončena do konce letošního roku.

Papež Benedikt XVI. se rozhodl upravit modlitbu za konverzi Židů, kterou obsahuje nedávno rehabilitovaná latinská mše pro Velký pátek. Podle dosavadního textu se věřící modlili za konverzi Židů a aby je Bůh vysvobodil z temnot a zbavil zaslepení. Verze, kterou upravil Benedikt, neobsahuje zmínku o temnotách, ale nabádá k modlitbám za Židy a za to, aby Bůh osvítil jejich srdce. Židovští představitelé považují i tuto novou verzi modlitby za ústupek od dědictví Benediktova předchůdce ve funkci papeže Jana Pavla II.

Izrael je velmocí při vyvíjení nových informačních technologií. Koncem minulého roku představili odborníci z haifského Technionu nový způsob ukládání dat pomocí nanotechnologií. Celá hebrejská Bible byla tímto způsobem uložena na plošku o velikosti půl čtverečného milimetru.

Asli Bayram, německá královna krásy z roku 2005 tureckého původu, ztvárnila postavu Anny Frankové ve hře pro jednu herečku uvedené minulý měsíc ve Frankfurtu nad Mohanem. Anna Franková, která byla za druhé světové války zavražděna pro svůj židovský původ, se stala světoznámou svým posmrtně zveřejněným deníkem. Asli Bayram je muslimka. Jak uvedla, Annu Frankovou hraje proto, aby vyjádřila svůj odpor proti extremistickým ideologiím.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio