Zprávy z židovského světa

11. květen 2008

Švýcarský právník Jean Ziegler se stal poradcem Rady OSN pro lidská práva. Ziegler považovaný za extrémně levicového intelektuála, v minulosti proslul jako podporovatel několika diktátorů - kubánského Castra, etiopského Haileho Mengisty Mariama, libyjského Muammara Kaddáfího, severokorejského Kim Ir Sena či Roberta Mugabeho ze Zimbabwe. V roce 1996 Ziegler onačil francouzského popírače holocaustu Gauradyho za "jednoho z vůdčích myslitelů naší doby".

Papež Benedikt XVI. se při své nedávné návštěvě Spojených států setkal i s delegací amerických židovských představitelů reprezentujících různé organizace. Hlava katolické církve rovněž zavítala do newyorkské synagogy.

Izrael vypustil koncem minulého měsíce z kosmodromu Bajkonur komunikační družici Amos 3 vlastní konstrukce. Nahradí družici Amos 1 a ve vesmíru by měla pracovat 18 let.

Ústřední rada Židů v Německu se vyslovila pro historicko-kritické vydání knihy Adolfa Hitlera "Mein Kampf". Ve Spolkové republice zakázané fýrerovo dílo by mělo být přístupné i na internetu. Ústřední rada Židů je připravena na takovém komentovaném vydání spolupracovat.

Ve věku 90 let zemřel v Izraeli Josi Harel, kapitán legendární lodi Exodus, na níž se v roce 1947 snažily dostat do tehdejší Palestiny pod britskou mandátní správou tisíce ilegálních židovských běženců z Evropy. Pohnutý příběh židovských uprchlíků z lodi Exodus, zpopularizovaný stejnojmenným románem Leona Urise "Exodus" a stejnojmenným filmem s Paulem Newmanem v hlavní roli, se stal symbolem zápasu Židů o vlastní stát.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio