Zprávy z židovského světa

25. květen 2008

Světový židovský kongres ostře kritizoval největší internetový obchod světa Amazon, neboť ten podruhé v krátké době nabídl k prodeji oblečení oslavující nacistické zločince. Podobný problém řešili představitelé Amazonu již počátkem letošního roku.

Nizozemský učitel objevil při prohledávání starých knih v antikvariátu svého otce unikátní pohlednici, kterou v roce 1937 podepsala a poslala Anna Franková. Tato židovská dívka, která zahynula za druhé světové války v nacistickém koncentračním táboře, se proslavila válečným deníkem, přeloženým později do desítek jazyků včetně češtiny.

V České Lípě byla po 60 letech objevena pamětní deska, která měla připomínat synagogu vypálenou nacisty během tzv. Křišťálové noci v listopadu 1938. Deska vznikla po osvobození, ale po komunistickém puči zmizela a nikdy nebyla instalována.

Známý americký spisovatel, filmový režisér a herec Woody Allen podal žalobu na jednu americkou oděvní firmu. Ta využila pro svou reklamu záběru ze staršího Allenova filmu, v němž se jeho tvůrce objevil oblečen jako rabín. Allen firmu žaluje, protože se ze zásady nepodílí na žádné reklamní kampani.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.