Zprávy z židovského světa

8. červen 2008

Ničivý cyklón v Barmě těžce poškodil i jedinou zdejší synagogu v městě Jangon. Navštěvuje ji dvacítka Židů, jediných v celé zemi, jejichž prostředky by však na opravu nestačily. Pomocnou ruku jim podal Američan Scott Kleper, který se postavil do čela úsilí na získání finančních prostředků nezbytných k opravě synagogy. Další peníze mají být současně poskytnuty obyvatelům Barmy zejména na obnovu pitné vody.

Na konci prvních 60 let své existence měl Izrael 7 282 000 obyvatel. Více než 75 % z nich tvoří Židé a na 20 % Arabové. Od posledního dne nezávislosti vzrostl počet Izraelců o 130 000, do země přijelo 18 000 imigrantů. Podle demografických předpovědí by měl mít Izrael v roce 2030 na 10 milionů obyvatel.

Ve věku 98 let zemřela minulý měsíc ve Varšavě Polka Irena Sendlerová. Mezi říjnem 1940 a dubnem 1943 vynesla spolu s dalšími 20 lidmi v krabicích, pytlích, rakvích a kufrech na 2500 židovských dětí z varšavského ghetta, a tak je uchránila před jistou smrtí. V roce 1965 byla Irena Sendlerová mezi prvními nositeli čestného titulu Spravedlivý mezi národy, udělovaného izraelským státem těm, kteří, ač sami Židé nebyli, riskovali pro záchranu Židů za války svůj život. Ireně Sendler bylo též uděleno čestné izraelské občanství. Americká společnost Hallmark současně oznámila, že připravuje o Ireně Sendler film. Promítán by měl být příští rok v televizní síti CBS.

V bojích za nezávislost Izraele bylo zabito 22 437 osob. Bylo to oznámeno v předvečer Dne izraelské nezávislosti. Za poslední rok zahynulo 132 osob.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio