Zprávy z židovského světa

19. srpen 2007

Izraelský Ústřední statistický úřad uskutečnil v uplynulých 6 měsících průzkum spokojenosti Izraelců s jejich životem. Na otázky odpovídalo 7000 osob starších 20 let. Podle v červnu zveřejněných výsledků 83 % dotázaných židovských obyvatel Izraele je se svým životem "spokojeno" nebo "naprosto spokojeno". Obdobně se vyjádřily i téměř tři čtvrtiny dotázaných izraelských Arabů. Největší spokojenost se svým životem dali najevo ortodoxní Židé - v tomto smyslu se vyjádřilo 97 % z těch, kteří se průzkumu zúčastnili. U sekulární populace míra spokojenosti dosahovala 82 - 85 %.

Ve Varšavě byla koncem června zahájena dlouho diskutovaná stavba muzea, která má připomenout život a historii Židů v Polsku. Muzeum vznikne naproti památníku Hrdinů varšavského ghetta, v místech, kde jsou pod zemí ukryty základy někdejší židovské čtvrti. Objekt o rozloze více než 4000 metrů čtverečních navrhli finští architekti Mahlamaki a Lahdelm a první návštěvníky přivítá v roce 2010. Před druhou světovou válkou žily v Polsku tři miliony Židů, kteří představovali jednu z největších židovských komunit v Evropě. Většinu z nich ale vyvraždili nacisté a později mnozí odjeli do Izraele. V současné době žije v Polsku přibližně 20 000 Židů.

Koncem června se uskutečnily volby předsedy Evropského židovského kongresu. Poprvé v dějinách této organizace jím byl zvolen zástupce východoevropské země, a to Moše Kantor z Ruska. Hlasovalo pro něj 55 oprávněných volitelů, zatímco pouhých 35 podpořilo dosavadního předsedu Pierra Besnainoua z Francie. Evropský židovský kongres založený roku 1980 sdružuje zástupce z 41 zemí. Prioritou nového předsedy se má stát židovské vzdělávání. V Berlíně bude příští rok otevřeno muzeum zasvěcené Němcům, kteří za 2. světové války zachránili život svým židovským spoluobčanům. Stát Izrael uděluje takto statečným lidem ve všech zemích titul "Spravedliví mezi národy". V Německu byl prozatím přiznán 443 osobám. Muzeum nazvané "Tiší hrdinové" bude stát na místě někdejší berlínské dílny Otto Weidta pro slepce, jež za války v utajené místnosti poskytla útočiště několika Židům. Celkem jich válku v centru nacistického režimu přežilo 1700.

Izrael oznámil symbolickou iniciativu na podporu péče o životní prostředí. Počínaje podzimem budou všichni jeho diplomaté ve Spojených státech užívat pouze automobily s hybridním elektrickým pohonem. Týká se to zaměstnanců izraelského velvyslanectví, 9 konzulátů a mise v OSN.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio