Zrcadlo umění vás vezme na vzduch. Procházka vede z renesance do současnosti

15. červen 2021

Pardubický festival amatérského umění bude i letos. Jubilejní dvacátý ročník akce měl být už v loňském roce. Covid ho přesunul na letošek. Nabídne devět zastavení na různých místech ve městě a zajímavý doprovodný program.

„Chystali jsme se na různé varianty už od února. Vycházeli jsme z třídenního cyklu. Festival byl založený na amatérské hudbě a tanci. Celý program jsme předělali do výtvarného, estetického a vědecko-technického směru. Chtěli bychom se v dalších letech vrátit k původnímu konceptu, ale i z toho letošního se nám pár věcí líbí,“ připouští za organizátory ředitel Domu dětí a mládeže Alfa Miloš Adamů.

Cesta k moderně

Do Zrcadla umění se můžete zapojit ve čtvrtek 17. a v pátek 18. června. Vyrazit se dá na stezku plnou různých aktivit. „Začínáme na Pernštýnském náměstí, odkud pokračujeme na Příhrádek a na zámecké valy. Následují Tyršovy sady a přes náměstí Republiky se dostaneme k Machoňově pasáži a na třídu Míru. Poslední zastavení máme na Hvězdárně barona Artura Krause.“

Na centrální linii parku navazuje herní část s dřevěnými prvky pro děti i dospělé

Proč bude letos festival vypadat právě takhle? „Kvůli pandemické situaci jsme chtěli účastníky takzvaně roztáhnout. Lidé se navíc podívají na různá místa. Pojali jsme to od renesance, od dob Viléma z Pernštejna a dostaneme se až do 19., 20. století. Hvězdárna pak symbolizuje minulost, současnost i budoucnost zároveň,“ vysvětluje Adamů.

Na cestě najdete panely s popisem akce a QR kódem. Daný úkol tak můžete splnit klidně doma.

Hudební podklad

Ve čtvrtek Zrcadlo umění podle ředitele zahájí slavnostní fanfára ze Zelené brány, která celou akci i ukončí. „Během putování budou návštěvníky doprovázet muzikanti. Po oba dny navíc na Pernštýnském náměstí uspořádáme koncerty. Ve čtvrtek ve 20 hodin vystoupí kapela Marien. V pátek ve stejném čase zazní hudba skupiny Sinusoida. Připravíme 250 míst k sezení za přísnějších bezpečnostních opatření.“

Čtěte také

Už v úterý a ve středu procházejí městem dva významní Pernštejnové, a to Vilém z Pernštejna a Polyxena z Lobkovic. Veřejnost se s nimi může vyfotit. Zaslané snímky organizátoři ohodnotí.

Mezi další doprovodné akce patří sobotní Svátek hudby Francouzské aliance, Dětské hřiště Tyršáček v Tyršových sadech, výstava grafické školy na Zelené bráně, výtvarná galerie pod širým nebem, pokrmy z dobových renesančních jarmarků, virtuální galerie Univerzity Pardubice. Festival završí až na konci září přednáška v Divadle 29 na téma Morové epidemie v raném novověku v českých zemích.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

  • Putování krajem Pernštejnů

    Letos uplynulo 500 let od úmrtí Viléma z Pernštejna. Šlechtice, politika, hospodáře, ale hlavně vizionáře. Moudrého člověka, který zásadně ovlivnil vývoj našeho kraje.