Ztrácíme schopnost odpočívat. Jak si vyčistit hlavu?

13. duben 2017

Naše hlavy jsou plné informací. Jsme unavení, nepozorní a zapomínáme. Pomalu ztrácíme schopnost přirozeně odpočívat. Přitom opustit myšlenky a nemyslet na nic je to nejlepší, co můžeme pro sebe udělat. Mentální koučka Eva Fruhwirtová. V rozhlasové Radioporadně dala posluchačům návod, jak na to.

„Přetížení mozku se projevuje i na psychice. Jste podráždění. A pokračuje to i do těla. Často lékaři a fyzioterapeuti říkají, že spousta zdravotních problémů začíná právě v hlavě," říká Eva Fruhwirthová. Během minuty máme v hlavě padesát myšlenek. Denně na nás působí tři tisíce reklamních sdělení. Jsme pod tlakem informací. Co nepotřebujete, vyhoďte z hlavy pryč. Jedině pak vám bude mozek fungovat správě.

Tady a teď

Jaký odpočinek náš mozek potřebuje? V první řadě potřebuje zklidnit. Každý z nás si například může vyzkoušet pozorování své mysli. „Nastavte si budík na minutu a na nic nemyslete. Uvidíte, jak je to těžké. Myšlenky vám budou do hlavy jedna za druhou. Zmapujte si je, ale nepřijměte je. Pošlete je dál," říká Eva Fruhwirthová. Je to snadná metoda, kterou můžete provádět kdekoliv. Další cvičení je v hodné při čekání u lékaře, na vlak nebo v kolonách. „Zaměřte se na konkrétní část těla a pozorujte ji. Jakmile začnete vnímat své tělo a budete si uvědomovat jen přítomný okamžik, hlava se opět uklidní," radí Eva Fruhwirthová.

Když je toho moc

Nepřehlížejte signály přetížení. A také si do hlavy nevkládejte zbytečné myšlenky, které vás znervózňuji. Teď v létě se to může týkat třeba dovolené. Dopředu si vytváříte představu, jaká bude cesta, zda vyjde dobré počasí. Náhle máte problém dřív, než skutečně nějaký nastal.

Kdo chce mít v hlavě pořádek, musí se naučit přepínat. Když jste v práci, myslete na práci. Doma naopak na práci zapomeňte. „Místo toho si práci vozíme na dovolenou. A z víkendu si nosíme na pracoviště rodinné radosti i starosti," uvádí Eva Fruhwirthová. V momentě, kdy zavíráte dveře kanceláře, nechte za nimi i pracovní myšlenky.

Brouk v hlavě

Jak odsunout neodkladnou myšlenku? Udělejte si v hlavě tři škatulky. Do jedné uložte minulost, do druhé budoucnost a do třetí nesmysly. „My lidé máme rádi sci-fi. Například už dva týdny před dovolenou nám dělá starosti, jak se volno vydaří a co se tam všechno může stát. To je chyba," varuje Eva Fruhwirthová. Naprogramujeme si tím do hlavy negativní myšlenky, které se projeví v pozdější realitě. Zkazíme si tím jak dobu před odjezdem, tak samotnou dovolenou. „Je potřeba si to uvědomit a roztřídit všechno do zmíněných škatulek a dál se tím nezabývat," radí Eva Fruhwirthová.

Někdy nás v životě něco silně negativně zasáhne. A my nemůžeme zapomenout. Stále se v myšlenkách vracíme k nepříjemnému zážitku. Je to jako film, který si pouštíme znovu a znovu. Ptáme se sami sebe, proč se to stalo a jestli jsme to mohli nějak ovlivnit. „Říká se tomu přemítání. Náš mozek stále hledá řešení. Důležité je celou záležitost přijmout a přistoupit na to, že některé věci nemají řešení," říká Eva Fruhwirthová a varuje před pitváním a rozebíráním minulosti, které nás sevře v začarovaném kruhu.

Čtěte také

Na takové případy dobře funguje metoda vizualizace. Představte si, že je vaše hlava dům, ve kterém bydlíte. A na dveře vám zaťuká nepříjemná myšlenka. Představ se ji jako osobu a vyprovoďte ji ze dveří a zavřete je. „Tu moc máte jen vy sami. Nikdo jiný, popisuje jednu z účinných metod Eva Fruhwirthová.

Síla myšlenek

Myšlenky mají obrovskou sílu. Dovedou vás uvrhnout do špatné nálady a naopak vám způsobí pocity štěstí. Nejlepší zpráva je, že to máte všechno ve svých vlastních rukou.

„Představte si něco příjemného. Místo, kde je vám dobře. Šumění listů nebo moře. Za chvíli ucítíte, jak se vám uvolňují svaly a že se vám se vám prodlužuje a zklidňuje dech," radí Eva Fruhwirthová.

„Život je to, co se děje, když se zabýváme jinými věcmi." John Lennon

Co dělat, když nemůžete usnout? Jak se ráno probudit s dobrou náladou? Proč je dobré zapisovat si své pocity a myšlenky? Kam poslat mozek na dovolenou? Odpovědi na tyto otázky uslyšíte v záznamu Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio