Žumberk láká na půvabnou zříceninu. Patří k němu 700 let

29. červen 2018

Občas si ho lidé pletou se Žamberkem a hlavně s jihočeským Žumberkem, který nabízí ubytovaní na tvrzi. Žumberk na východě Čech leží mezi Chrudimí a Hlinskem.

Byl založený pravděpodobně společně s hradem. Původní název obce může znamenat slunečný vrch. Hrad tedy stojí na vysokém ostrohu nad řekou Holetínkou. První zmínka o něm pochází z roku 1318. Lidé si poslední červnovou sobotu připomenou 700. výročí založení hradu.

Yveta Ždímalová byla hostem ve vysílání

„Oslavy začnou v 10 hodin. V programu vystoupí skupina historického šermu, bude taky ukázka práce s dravci a vyproštění osoby zaklíněné v automobilu. Všechno doplní dobové stánky. Otevřeme řemeslné dílny pro děti, skákací hrad, zahraje flašinetář, k dispozici bude medovina, med, koláčky, čaje, domácí sirupy, trdelníky, kopečková zmrzlina a další pochutiny,“ říká starostka Yveta Ždímalová.

Jak zvelebit památku?

Ve sklepení hradu v zimě spí netopýři. Když tam přijdete, nerušte je. „Dochoval se taky šestištítný erbovní kámen zazděný v presbytáři kostela na venkovní zdi. Pochází ze druhé poloviny 14. století. Jde o jediný dochovaný erbovní kámen tohoto druhu v Čechách a na Moravě.“

Zříceniny hradu jsou jinak volně přístupné, ale podle starostky bez průvodce a prohlídkové trasy. „Chtěla bych tam umístit cedule s informacemi, fotografiemi, pověstmi a podobně.“

Žumberk žije

V obci funguje klub žen, který pomáhá s organizací akcí, dále třeba sbor dobrovolných hasičů. „Ten se taky zapojuje do kulturního a společenského života. Děláme hodně akcí včetně plesů. Bohužel u nás není prodejna, hostinec, což bychom ještě chtěli vylepšit. Letos jsme postavili sociální zázemí a posezení na místním hřišti,“ popisuje Ždímalová.

Z vypálených Ležáků přes Perk do Žumberka

Z vypálené osady je dnes pietní místo

Před 76 lety byla vypálena osada Ležáky a poté zabita většina jejích obyvatel. Pravděpodobně přežily jen dvě malé holčičky, které byly poslány do německých rodin k převýchově. Ostatní děti zřejmě skončily ve zplynovacích vozech nedaleko Chelmna.

Zajímavostí jsou vzácné hodiny s neobvyklým hodinovým strojem na budově školy postavené v roce 1878. „Nemůžeme sehnat hodináře, který by si troufl ten hodinový stroj opravit. Je tam dřevěné závaží, které dosahuje až k zemi a nemá kam dál padat. Proto hodiny nejdou celých 24 hodin.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio