ZUŠ Havlíčkova funguje sto let. Vznikla hned po válce

29. březen 2019

Pardubické základní umělecké školství je staré skoro jako republika. Nebýt první světové bylo by možná ještě starší. Letos si to můžete připomenout.

Oslavy stého výročí začaly koncem února baletním vystoupením tanečního oboru a jeho významných absolventů ve Východočeském divadle Pardubice. Poslední březnový pátek patří slavnostnímu koncertu žáků a absolventů hudebního oboru se souborem Barocco sempre giovane v Sukově síni Domu hudby. V dubnu se představí literárně-dramatický obor v Divadle 29 a na podzim bude mít v Machoňově pasáži výstavu výtvarný obor.

Skromné začátky

Bylo 17. září 1919, když vznikla Východočeská hudební škola města Pardubic - ústav státem subvencovaný. „Už v předminulém století vznikaly obrozenecké aktivity. Že může vzniknout škola tohoto typu, bylo připravené už v roce 1914. Ale do těchto aktivit vstoupila první světová válka,“ říká současný ředitel ZUŠ Havlíčkova Zdeněk Seidl.

Základem nové instituce byla soukromá klavírní škola Karly Netušilové. „Začínala ve čtyřech místnostech, ve čtyřech různých objektech. Tehdy panoval obrovský nedostatek základních potravin, životní podmínky byly velmi těžké a přesto naši předci mysleli na kulturu,“ oceňuje zástupce ředitele Miloš Šír.

České umělecké školství je unikátní, už někdy od šedesátých let. Podle Seidla tehdy vznikly takzvané lidušky. „Nejsou to jenom hudebky, ale existují i taneční, výtvarné a literárně-dramatické obory. Náročnost výuky je přizpůsobená tomu, co se od ní očekává. Vyplňujeme tedy volný čas dětí a zároveň dokážeme připravovat na studium uměleckých škol vyššího typu.“ 

ZUŠ Open

Taky letos koncem května bude tradiční akce, která propojí základní umělecké školy v celém Česku. „ZUŠ Open nám dává možnost dát o sobě víc vědět. Jsme vděční paní Magdaleně Kožené i celému týmu, který tuto akci produkuje. Každoročně se připojujeme. Účastníme se uspořádáním velkého koncertu a letos navíc budeme na akci vybraných zástupců škol v Neratově i v Senátu,“ doplňují Seidl a Šír.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související