Zveme vás na oslavy 70. výročí zahájení rozhlasového vysílání ve východních Čechách!

16. květen 2015

V sobotu 16. května 2015 jsme pro vás v rámci oslav 70. výročí zahájení rozhlasového vysílání ve východních Čechách připravili od 9:00 do 16:00 hodin Den otevřených dveří v budově Českého rozhlasu Hradec Králové.

Součástí oslav bude také Megakoncert na Masarykově náměstí v Hradci Králové rovněž v sobotu 16. května od 10:00 do 16:00 hodin. Na pódiu se jako první představí vokální soubor Gentlemen Singers.

Následovat bude hudební skupina Klapeto, kterou vystřídá legendární hradecká kapela Lokálka.

Dalším hostem Megakoncertu na Masarykově náměstí v Hradci Králové bude BROLN, tedy Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů.

Vysílací pracoviště Českého rozhlasu Hradec Králové

Po jeho vystoupení přivítá ve 14:00 ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice Pavel Kudrna na pódiu náměstka generálního ředitele Českého rozhlasu Jana Mengera a další vzácné hosty.

Dále pak s Rozhlasovým Big bandem Gustava Broma vystoupí zpěváci Petra Janů a Ondřej Ruml.

Megakoncert uzavře recitál oblíbeného zpěváka Marcela Zmožka.

Čtěte také

Z historie Českého rozhlasu Hradec Králové

První vysílání se z královéhradeckého studia ozvalo v revolučních dnech roku 1945 a je spojeno se jmény nadšených radioamatérů Josefa Čupra a ing. Augustina Ševčíka. Konkrétně se tak stalo odpoledne, dne 5. května 1945, kdy se vysílaly první zprávy informující o pohybu německých ustupujících vojsk a nabádaly občany ke klidu a pořádku. Královéhradecký vysílač, v jehož čele stanul Josef Čupr, se ozýval na střední vlně 238 metrů od 7 do 23 hodin.

O programové koncepci tenkrát nemohla být ani řeč. Jediným cílem bylo sloužit potřebám osvobozeného Československa - pro nejrůznější výzvy, oznámení a provolání, pro repatrianty a vězně vracející se z koncentračních táborů.

Trocha šafránu z rozhlasového archivu Českého rozhlasu Hradec Králové aneb tyto fotografie už něco pamatují

Vysílání této stanice skončilo 19. srpna 1945. O den později vydalo ministerstvo pošt povolení k provozu Východočeského vysílače, které měl přinášet program z královéhradeckého i pardubického regionu. Slavnostní zahájení provozu Východočeského vysílače bylo 26. srpna roku 1945 v královéhradeckém kině Sokol.

Patronát nad vysílačem převzalo Sdružení měst českého severovýchodu a o financování se staraly národní výbory. Tou dobou se rozhlas přestěhoval do Fuchsovy vily ve Vrchlického ulici v Hradci Králové, ve které byl umístěn i vysílač, přenášející programy obou redakcí na společné vlně 238 metrů.

Začlenění do Československého rozhlasu se východočeské regionální vysílání dočkalo až po mnoha peripetiích, v listopadu roku 1950.

I přesto, že vysílání z Fuchsovy vily bylo již tenkrát považováno za řešení provizorní, přežilo toto 'provizorium' celých 54 let. Od 26. února 1999 vysílá ČRo Hradec Králové z rekonstruované budovy v Havlíčkově ulici č. 292 vybavené špičkovou digitální rozhlasovou technologií.

Těšíme se na vás!


Zvětšit mapu
autor: KLO
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.