Zvířata nás mohou mnoho naučit. V přírodě platí zákony, na které je možné se spolehnout

15. prosinec 2017

V pátek 15. prosince byl Pátečním hostem Lady Klokošníkové od 10:00 v přímém přenosu z Radiokavárny v Havlíčkově ulici v Hradci Králové Přemysl Rabas - ředitel ZOO Dvůr Králové nad Labem. 

ZOO Dvůr Králové je druhá největší zoologická zahrada v České republice. Nachází se v západní části města Dvůr Králové nad Labem v Královéhradeckém kraji v okrese Trutnov.

ZOO je zaměřena na africká zvířata - tuto specializaci prosadil v 60. letech 20. století tehdejší ředitel Josef Vágner, který následně zorganizoval několik výprav safari do Afriky a odchytil množství zvířat, zejména kopytníků (žiraf, zeber, antilop, nosorožců apod.) a díky tomu význam ZOO již v 70. letech přesáhl hranice tehdejšího Československa.

Jsem lev, ale chtěl bych být hrochem.
Přemysl Rabas, ředitel ZOO Dvůr Králové

Od roku 1989 jezdí po safari upravené turistické autobusy s návštěvníky přímo mezi zvířaty. Součástí ZOO je také galerie obrazů Zdeňka Buriana, slavného ilustrátora pravěku.

V roce 2015 došlo k otevření lvího safari s rozlohou přes 1,5  ha, prvního ve střední Evropě. V roce 2016 byl u příležitosti oslav 70. výročí od založení zoo otevřen nový vjezd do safari, které nyní nese název Africké Safari Josefa Vágnera. Tato část zoo byla dne 19. 9. 2016 prohlášena kulturní památkou.

"Chci aby byla královédvorská ZOO mnohem vstřícnější a příjemnější k návštěvníkům. Měla by se také daleko více tvářit africky," říká ředitel Rabas.

Jiří Kánský, Přemysl Rabas a Lada Klokočníková v radiolubu
Spustit audio

Související