Zvýšení důchodů v roce 2018 a další novinky nejen pro důchodce

24. leden 2018

Zákon o důchodovém pojištění v letošním roce hlásí dvě změny. Už od ledna 2018 proběhla valorizace důchodů. Všem občanům, kterým byl přiznán důchod do 31. 12. 2017 byly důchody zvalorizovány. Zvýšení důchodů se týká všech typů důchodů. Starobních, předčasných starobních, všech třech stupňů invalidních důchodů, vdovských, vdoveckých i sirotčích.

„Základní výměra se povýšila o 150 Kč, a to z částky 2 550 Kč na 2 700 Kč. Procentní výměra se zvedla o tři a půl procenta. Obě tyto částky byly tedy povýšeny.

Lidé, kteří si požádali o důchod s přiznáním od 1.1.2018 nemají důchod zvalorizovaný, ale týkají se jich nové, výhodnější výpočtové koeficienty pro výpočet důchodu. Základní výměra je tedy také 2 700 Kč měsíčně,“ informuje Jana Kolmašová z pardubické Správy sociálního zabezpečení.

Strop důchodového věku je 65 let

Změna zákona o důchodovém pojištění umožňuje zastavení růstu důchodového věku bez omezení, která platila do konce roku 2017. Novela zákona od roku 2018 zastavila tento neomezený růst na strop šedesáti pěti let. To znamená, že občané narození po roce 1971 už budou mít jednotný důchodový věk 65 let bez rozdílu pohlaví. 

Změkčují se nároky na výplatu sirotčích důchodů

Ti, kteří na sirotčí důchod nedosáhli, protože zemřelý rodič neměl potřebnou dobu pojištění, mohou znovu zkusit podat žádost. „Pokud znovu požádají o výplatu, česká správa prozkoumá, jestli má zemřelý rodič alespoň jeden rok pojištění, a potom tato dávka bude od 1.2.2018 uznána. Podmínkou je ale dostavit se na Okresní správu sociálního zabezpečení podle místa bydliště,“ říká Jana Kolmašová.

Tato změna se týká jen lidí, kterým byla původní žádost o sirotčí důchod zamítnuta. Pokud je ale sirotčí důchod běžně vyplácený, není tam žádná změna, nová žádost se nemusí podávat.

Spustit audio