Od jejich výběhů se nehnete. Giboni, lemuři i kočkodani z Bítovan mají publikum rádi

15. červen 2019

Potok Ležák sice není Amazonka, přesto si v Bítovanech na Chrudimsku můžete připadat jako v pralese. Domov tam totiž našlo na sto exotických zvířat. Šelmy, opice, papoušci a třeba i roztomilé surikaty.

Do minizoo s názvem Exotika na ranči Bítovany zavítali první návštěvníci teprve nedávno, areál otevíral v květnu 2019. Ranč založili manželé Blažkovi a starají se na něm o kočkovité šelmy, lamy, klokany i primáty. A právě výběhy opic jsou jednou z největších atrakcí. Nikde jinde v našem kraji totiž tolik opic nenajdete.

Jana Blažková a puma Evička na Ranči exotika v Bítovanech

Blažkovi v bývalé zemědělské usedlosti vybudovali vnitřní ubikace pro zvířata, takže v případě nepřízně počasí nebo podle jejich nálady si je můžete prohlédnout i tam. Na venkovní výběhy s primáty nebo šelmami pak navazují ohrady na přilehlém pozemku, kde se prohánějí lamy a klokani. „Máme tu ale třeba i kozy. Návštěvníci mohou dokonce za nimi do ohrady, z toho mají radost hlavně děti. A stranou zájmu samozřejmě nezůstávají ani poníci,“ směje se majitelka ranče Jana Blažková.

Sissi se převádí. Ale pozor na ní!

U výběhů s primáty vás nejdříve přivítá rodinka kočkodanů zelených. „Nejmladší z nich je Čenda. Ten se nám narodil na podzim loňského roku. Je to takový mazel, takže je pořád na co se koukat,“ dodává Jana Blažková. „Mláďat na ranči máme hodně. Máme je vychované, jak se tak říká, doslova od flašky. Jsou proto velmi kontaktní, nemusíme se jich bát ani my, ani návštěvníci.“

Na jednu opici by si ale návštěvníci přece jen pozor dát měli, jak podotýká Jana Blažková: „Je to naše Sissi, gibon lar. Ta se hrozně ráda předvádí, ale také využívá chvilek nepozornosti. Budou-li stát návštěvníci příliš blízko mříže a nepřečtou si výstražnou cedulku, určitě přijdou třeba o brýle. Sissi je totiž velmi ráda krade.“

Přesně jako z Madagaskaru

Giboni sousedí s opičkami, na které se pohled určitě také hned tak neomrzí. Jsou to lemuři. „Až od dětí jsem se dozvěděla o pohádce Madagaskar a pověstném lemurovi, králi Jelimánovi. Takže lemuří rodinka, to je u nás opravdu velká atrakce,“ říká majitelka ranče. Daleko větší respekt určitě budí výběh s pumami. Jmenují se Adam a Eva, ale když je Jana Blažková hladí, zas tak divoce rozhodně nepůsobí.

V Bítovanech se můžete setkat také s největší kočkovitou šelmou Evropy, rysem ostrovidem nebo karakaly, jejichž původní domovinou je Afrika a jihozápadní Asie. „Nejkratší dobu tady v areálu máme dvě servalky, africké kočkovité šelmy. Těm musíme dát ještě čas, aby se tu s námi i návštěvníky sžily. Zatím ještě dost často syčí,“ vysvětluje majitelka.

V Bítovanech se setkáte s rodinkou lemurů

Zdá se, že kočkovité šelmy manželům Blažkovým opravdu přirostly k srdci. „Profesí nejsme veterináři ani vystudovaní chovatelé cizokrajných zvířat. Prostě jsme si jednou jen tak pořídili kočku. No a k ní postupně začali přikupovat další zvířata,“ směje se Jana Blažková. Jak se jejich exotická farma rozrostla, o tom se v Bítovanech můžete přesvědčit sami, a to vždy od pátku do neděle, kdy je areál Exotika na ranči přístupný veřejnosti.    

autor: BRA
Spustit audio

Související