Písníky i Tyršova plovárna hlásí čistou vodu, zlobí Rosnička

10. červenec 2020 09:17

Ve všech přírodních koupalištích v Pardubickém kraji je podle hygieniků stále koupání možné, přestože se v některých začaly mírně množit sinice, rozsivky a vodní řasy. Voda ale není nikde tak znečištěná, aby bylo nutné koupání zakázat. Vyplývá to z informací krajské hygienické stanice.

Zcela bez připomínek hygieniků je přehrada Seč na Chrudimsku. V minulosti ji často postihoval masivní výskyt sinic, což jsou zdraví nebezpečné bakterie, ale letos se jí znečištění zatím vyhýbá.

Kde to jde

Čisté jsou také podle posledních testů vodní nádrže Konopáč na Chrudimsku nebo Březiny na Svitavsku. Lidé mohou zcela bez obav zamířit i k písníkům u Mělic a Březhradu na Pardubicku či na Tyršovu plovárnu ve Vysokém Mýtě.

Kde raději ne

Některá přírodní koupaliště v regionu však nyní trpí rozvojem vodních mikroorganismů. V rybníku Rosnička na Svitavsku je vinou sinic mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů u citlivějších lidí, třeba dětí, alergiků nebo těhotných.

V přehradě Pastviny na Orlickoústecku, která bývá obvykle v tuto dobu zcela čistá, se rozšířily řasy. Voda má průhlednost jen zhruba na půl metru. Podobně je na tom rybník Dlouhý v témže okrese. Sníženou průhlednost vody kvůli bahnitému dnu má rybník Hluboký na Pardubicku, což je ale obvyklý jev a situace se tam v posledních deseti letech nemění.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související