Slepená nádoba řekne víc než pytlík střepů. Nakoukněte archeologům pod ruce

19. říjen 2018

Člověk se zajímá o historii, zkoumá ji hloub a hloub, až se stane archeologem. Jak vlastně pracuje a co všechno musí znát? Odpovědi na podobné otázky přináší Den archeologie. Vychází na sobotu 20. října.

Třeba v Pardubicích se chystá bohatý celodenní program v podání muzejníků a památkářů. Na Příhrádku budou moci děti prstovými barvami vytvářet jeskynní malby anebo si na vlastní kůži vyzkouší práci archeologa v terénu.

Zaujmout by mohla beseda o čase posledních lovců a taky ukázky rozdělávání ohně pravěkými technikami. Atmosféru dokreslí komentovaná módní přehlídka pravěkého oblečení.

Návštěvníci navíc nahlédnou do konzervátorské dílny. Tam zjistí, jakými cestami putuje archeologický materiál. „Nález se musí odborně vyzvednout, očistit, evidovat, popsat, a pak jednotlivé kousky případně slepit, aby nádoba vydala maximum informací. S tím souvisí její datování, užití a prezentace. Slepená nádoba řekne mnohem víc než pytlík střepů,“ říká vedoucí archeologického oddělení Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Zavoral.

Pozdravy z pravěku

Zámecký parkán provoní pravěká kuchyně. Uvidíte pečení placek, mletí obilí, vaření piva i udržování ohně. Nebudou chybět ukázky bojových technik barbarů, zbraní i pravěkých nástrojů anebo výroba mincí.

3000 let stará nádoba na alkohol? Bronzový hrnec zamotal muzejníkům hlavu

Bronzová nádoba v průběhu konzervace

Archeologové z pardubického Východočeského muzea zjistili, že jejich unikátní nález - obří bronzový hrnec - má „sestry“ v Maďarsku. Vzácnou nádobu starou tři tisíce let objevil náhodný nálezce v lese u obce Kladina na Pardubicku. Teď ji mají v práci restaurátoři, a právě díky nim archeologové zjistili další nečekané podrobnosti.

„Pro děti a jejich rodiče jsme od 10 hodin připravili zážitkovou prohlídku archeologické expozice Proti proudu času. Komentovaná prohlídka této interaktivní expozice pro širokou veřejnost se koná od 15 hodin," přibližuje Zavoral.

O nejnovějších archeologických objevech se dozvíte víc hned na dvou přednáškách. První se bude věnovat archeologii na dálnici D35 a druhá senzačnímu objevu loňského roku, tedy bronzové situle z Kladiny. Jak dodává Tomáš Zavoral, archeolog se učí celý život. „Musí se tomu věnovat, číst, vzdělávat se. Není to tedy jenom o kopání, ale o využití metod jako přírodověda, geologie, chemické rozbory. Jsme rádi, že vznikají další obory, které nám pomáhají.“

Mezinárodní den archeologie v Pardubicích chystá poprvé společně Východočeské muzeum a Národní památkový ústav.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související