Na Pardubicku se našel obrovský 3000 let starý hrnec z bronzu

6. říjen 2017 09:23

Archeologové z pardubického Východočeského muzea oznámili unikátní nález. Obří bronzový hrnec objevil náhodný nálezce v lesích na Pardubicku. Po vyzvednutí a předběžném očištění odborníci zjistili, že se jedná možná až o 3000 staré vědro s tepanou výzdobou.

Archeologové tvrdí, že je to naprosto ojedinělý nález. Ve východních Čechách vůbec je první svého druhu a ani podobné nálezy na Moravě nebo v Jižních Čechách se nemůžou chlubit srovnatelnou výzdobou nebo velikostí. Nádoba je 60 centimetrů vysoká a 56 centimetrů široká, je krásně zdobená, jsou na ní motivy slunečních kotoučů tažených labutěmi. Tato symbolika se v pravěkém vývoji objevuje především v období popelnicových polí. Výjimečné je na nádobě ale především to, jak je zachovalá.

Hrnec z Alp ve východních Čechách

Kde se bronzový hrnec na místě nálezu vzal anebo komu patřil, to je zatím velké tajemství. Archeologové si lámou hlavu s tím, jak se mohla tato váza nebo hrnec dostat na dnešní území východních Čech. Jde totiž o artefakt, který byl vyroben v širší oblasti Alp nebo na italském území. A ani první průzkum místa nepřinesl žádnou indicii, která by osvětlila okolnosti uložení této nádoby.

Čtěte také

Archeolog Jan Jílek s čerstvým nálezem

Ve starověkém Řecku podobné vázy sloužily na míšení vody s vínem. Takže archeologové spekulují o tom, že v barbarské části Evropy takové vědro také uchovávalo tekutiny, možná alkoholické nápoje typu piva, vína nebo medoviny. Přesné místo nálezu zatím archeologové tají. Prověřují například, jestli se nejednalo o knížecí hrob, a chtějí tak zabránit poškození místa nálezu nebo nájezdu hledačů pokladů.

Cesta končí na zámku

Zatím je bronzová váza uzamčena v místnosti na bezpečném místě na pardubickém zámku. Teď se jí budou nejméně půl roku věnovat konzervátoři Východočeského muzea. Kdy ji uvidí i veřejnost, tak to zatím nevíme, ale jak řekl archeolog Jan Jílek, bronzový hrnec, který je na světě už 3 tisíce let, bude mít svou vlastní výstavu: „Já bych se dokonce přimlouval za krátkodobou samostatnou výstavu, protože se jedná o předmět, který nemá ve východních Čechách obdoby, a můžeme říci, že v celé České republice takto celá nádoba není v žádném muzeu zachována. Z ostatních lokalit máme jenom fragmenty a Pardubicko se tímto opět zapíše mezi republikové unikáty.“

autor: KUB
Spustit audio