Tipy na víkend v Pardubickém kraji: oslavy narození Bedřicha Smetany nebo Hledání Stromoucha

29. únor 2024

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Zajděte na výstavu minerálů do Pardubic, otevřete turistickou sezónu na hradě Svojanov nebo navštivte den otevřených dveří v choceňském Muzeu TT modelů.

Na vernisáž výstavy velkoformátových kreseb můžete zajít v pátek do Městského muzea a galerie v Hlinsku. Uvidíte tam soubor prací umělce Martina Šmída. Jeho díla nejčastěji zachycují krajinu Vysočiny a okolí města Poličky.

200 let Bedřicha Smetany

V sobotu oslavíme 200 let od narození Bedřicha Smetany. Při této příležitosti v Litomyšli uspořádali hned několik akcí. Můžete zajít třeba na speciální výstavu do regionálního muzea nebo na komentovanou prohlídku zámeckého pivovaru, kde se skladatel narodil. Další místa oslav najdete na stránkách www.smetana200.com.

Najděte Stromoucha

Hledání Stromoucha se můžete zúčastnit v sobotu v Ústí nad Orlicí. Start této turistické akce je mezi 7. a 10. hodinou u Chaplin Restaurantu. Na výběr je z několik různě dlouhých tras, mezi nimi je i trasa vhodná pro kočárky.

Minerály, šperky a fosilie

V pardubickém Ideonu je na sobotu naplánovaná mezinárodní výstava minerálů. Uvidíte tam nejen různé minerály, ale také šperky a fosilie. Výstava potrvá od 8:30 do 16 hodin.

Svojanov otevírá brány

Od soboty můžete po zimní pauze opět vyrazit na hrad Svojanov. Přístupný bude každý víkend od 10 do 17 hodin. Na komentovaných prohlídkách návštěvníci uvidí hradní palác, středověká sklepení, zahrady i vyhlídkovou věž.

Železniční výstava

Den otevřených dveří bude v sobotu v Muzeu TT modelů na nástupišti 1A choceňského nádraží. Zamířit tam můžete mezi 13. a 18. hodinou. Kromě modelů vlaků, kolejišť a dalšího příslušenství muzeum nabídne také seznámení s historií modulové železnice.

Hokejem na pomoc

V Enteria aréně v Pardubicích bude v sobotu od 15 hodin benefiční hokejové utkání. Na led nastoupí tým HC Olymp Praha a Osobnosti Pardubic. Výtěžek z akce půjde na pomoc hendikepovaným dětem.

Spustit audio

Související