V kladrubském hřebčíně pořádají největší závody spřežení v jeho historii

19. duben 2024 12:30

Elegantní obloučky na hladkém trávníku, ale i jízdy bahnem a přes vodu. Tak vypadají soutěže na Rudolfově poháru v kladrubském hřebčíně. Závody spřežení jsou letos rekordní. Startují na nich nejlepší jezdci světa a do Kladrub dorazilo zhruba tři sta koní.

Čeští jezdci to nebudou mít snadné, protože na letošní ročník dorazila absolutní světová špička. „Světová absolutní jednička v soutěži čtyřspřeží, a to je Boyd Exell. To je nejlepší jezdec posledního desetiletí, je to šestinásobný mistr světa. Ten je téměř k neporažení. Vedle něho bych mohl uvést mistra Evropy z Německa Michaela Brauchleho nebo z Německa výborného jezdce Von Steina. Je tady kompletní belgické družstvo, kteří patří mezi absolutní světovou špičku. Jsou tady nejlepší jezdci z Maďarska,“ doplňuje ředitel NH Kladruby nad Labem Jiří Machek.

Čtěte také

A dodává: „Dovolím si říci, že se povedl loňský ročník Rudolfova poháru a právě sem poprvé přijeli ti absolutně nejlepší jezdci, co se týče soutěže čtyřspřeží. Myslíme si, že si to řekli mezi sebou a přivezli s sebou další.“

Drezury vypadají zhruba tak, že vozatajové navedou svoje kočáry doprostřed obdélníku, kde jsou rozestavené budky s rozhodčími, jezdci musí zvládnout předepsanou jízdu. Je to ukázka přesnosti, ladnosti, často se tady mluví o přirovnání ke krasobruslení.

Závodníky čeká po drezurách ještě maraton a překážkové jízdy. Rudolfův pohár tentokrát s rekordní účastí skončí v neděli.

Spustit audio

Související