Devět z deseti Němců poslouchá FM nebo DAB+ rádio

4. březen 2024

Přibližně devět z deseti obyvatel Německa poslouchá rádio buďto analogově přes FM nebo digitálně díky platformě DAB+. Ukázal to aktuální spotřebitelský průzkum GfK pro sdružení spotřební elektroniky ZVEI. 40 procent dotázaných dokonce uvádí, že poslouchá rádio často. Klasický příjem rádia je tedy stále preferován.

Čtěte také

Mezi spotřebiteli jsou však oblíbené už i jiné zvukové formáty: dvě třetiny dotázaných uvedly, že používají webové rádio nebo streamování a polovina poslouchá podcasty. Ty se etablovaly jako „nový formát“ a používají je zvláště často lidé ve věku od 18 do 29 let: osm z deseti respondentů v této skupině uvedlo, že poslouchají podcasty. Hudba je nejoblíbenějším obsahem na všech distribučních platformách.

Hudbu poslouchá 93 procent dotázaných, dvě třetiny často. Zvláště často jsou slyšet informace o počasí, to uvedlo 41 % dotázaných, a místní nebo regionální zprávy (34 %). Průzkum také odhaluje, jak různorodý je konzumovaný audio obsah. Celkem bylo zkoumáno osm kategorií, z nichž v sedmi alespoň tři čtvrtiny dotázaných uvedly, že tento typ obsahu alespoň občas používají. Rádio proto nenabízí jen možnosti zábavy a nejrůznější informace.

autor: lukpo
Spustit audio

Související