Ministerstvo kultury: S dotačním programem pro rozvoj DAB+ se zatím nepočítá

29. únor 2024

Stát nepomůže rozvoji malých rozhlasových stanic nebo komunitních rádií s jejich případným vstupem na platformu DAB+. Vysílatelé, kteří tak budou chtít tento zásadní krok svého působení udělat, se budou muset spolehnout pouze sami na sebe. Výjimkou v tomto směru by mohlo být pouze vysílání pro národní menšiny.

Čtěte také

Dotace na běžný provoz rádií Ministerstvo kultury (MK) neposkytuje, nemá k tomu dotační titul (tedy program, který by schválila vláda) a v nejbližší době s ohledem na úsporná opatření vlády asi není něco takového reálné. Portálu Digitální rádio to sdělila Petra Hrušová z tiskového oddělení MK a doplnila: „Ministerstvo kultury může poskytnou pouze dotaci na vysílání pro národní menšiny za splnění předepsaných podmínek podle nařízení vlády 98/2002Sb.“

Hrušová nicméně dodala, že rozvoj digitálního rozhlasového vysílání byl umožněn na základě zákona č. 374/2021 Sb., kdy byl Českému rozhlasu přidělen vlastní rádiový multiplex. Digitální síť ČRo DAB+ pokrývá v současné době pro venkovní příjem 96 % populace. Zároveň bylo zákonem 202/2023 odstraněno omezení jedné licence pro jednoho provozovatele plnoformátového programu. Zprovozněním nových sítí DAB+ bude podle ministerstva příležitostí pro vysílání i pro subjekty, které již nemohou získat prostor ve stávajících analogovém FM pásmu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související