Německá stanice FluxFM opustila digitální vysílání DAB+, vsadila na internet

5. květen 2017

Experti z mediální branže potvrzují, že budoucnost rádia by měla být hybridní, tedy klasická distribuce v kombinaci s on-linem.

Německá rozhlasová stanice FluxFM se rozhodla ukončit digitální rozhlasové vysílání DAB+ a nahradit ho výhradně internetovou distribucí. Není to tím, že by považovala tuto technologii za neperspektivní, ale označila ji spíše za nevhodnou pro mladší cílovou skupinu. „Představa, že mladý člověk, který má celý svět v mobilním telefonu, si v budoucnu pořídí rozhlasový přijímač s dvaceti stanicemi, které si sám nevybere, je problém,“ uvedl pro magazín Radioszene Markus Kühn.

Experti z mediální branže potvrzují, že budoucnost rádia by měla být hybridní, tedy klasická distribuce v kombinaci s internetem. Tuto možnost nabízí například digitální rozhlas, který využívá šíření DAB/DAB+ signálu a doplňkových informací přístupných po připojení do sítě. Budoucí směřování rozhlasového vysílání budou pochopitelně významnou měrou ovlivňovat technologie a jejich vývoj. Svou roli bez pochyby sehrají i mobilní sítě 4G/LTE, a později také 5G. Klasickou distribuci signálu – vzduchem – ale ani v následujících letech nebude možné ignorovat, protože bude na internetovém připojení nezávislá.

autor: lukpo
Spustit audio