Rádio Proglas: Opuštění FM pásma závisí na rychlosti spouštění nových DAB+ vysílačů

5. březen 2024

Křesťanská rozhlasová stanice už několik měsíců své posluchače připravuje na to, že se v budoucnu chystá vypínat analogové FM vysílání a postupně ho bude nahrazovat digitální technologií DAB+. S touto platformou se bude spoléhat na své dva stávající partnery, společnosti RTI cz a Teleko digital. Důvody přechodu z FM na DAB+ jsou zejména ekonomické.

Čtěte také

„Strategie opouštění FM závisí na rychlosti spouštění nových vysílačů DAB+ držiteli licencí. Některé vysílače zůstávají, jiné se přeladí případně změní vyzářený výkon. Pro nás jsou nejdůležitější vysílače nové, zejména na jižní Moravě. Vždy zachováme potřebný časový překryv,“ uvedl pro redakci portálu Digitální rádio Jiří Vitouch, který se v Rádiu Proglas stará mj. o komunikaci s médii. Partnerem pro budování celoplošného pokrytí DAB+ budou RTI cz a Teleko.

„Radio Proglas je držitelem licence k digitálnímu celoplošnému šíření už od roku 2000. Nyní využíváme služeb dvou operátorů; jimi vysoutěžené technické prostředky mohou naplnit náš cíl celoplošného pokrytí, čímž nevylučujeme jednání s dalšími licencovanými vysílateli,“ konstatoval Vitouch a doplnil: „DAB+ je energeticky a ekologicky daleko šetrnější než FM vysílání. Proglas má také hluboko do kapsy a ví, že digitální vysílání je mnohonásobně levnější než FM ekvivalent.“

autor: lukpo
Spustit audio

Související