Na hrad Košumberk vede nová bezbariérová lávka

8. duben 2019 11:30

Město Luže vybudovalo dřevěnou bezbariérovou lávku, po které se například vozíčkáři a rodiče s kočárky dostanou na hrad Košumberk. Kvůli strmé přístupové cestě pro ně byla památka dosud nedostupná. Lávka vede z areálu Hamzovy léčebny od úpatí svahu až na vrchol kopce a prochází přes oboru lesní zvěře.

„Postavili jsme ji, aby se lidé mohli dostat přímo na nádvoří hradu, kde se konají kulturní akce,“ řekla ČTK starostka Veronika Pešinová.

Návštěvníci se na hrad Košumberk nově dostanou pohodlně po bezbariérové lávce

V současné době je areál hradu přístupný pouze hradní branou ze strany budovy purkrabství. Pro klienty Hamzovy léčebny i další návštěvníky je tak přístup problémový a je nutné podniknout cestu okolo celého kopce. Lávka začíná u postranního východu z léčebny. Měří 161 metrů, je několikrát lomená s odpočinkovými podestami a překonává desetimetrové převýšení. Je vedena přes oboru lesní zvěře.

Dřevěná konstrukce vyšla město na 4,8 milionu korun, polovinu z toho pokryla dotace ministerstva pro místní rozvoj. Po kolaudaci by se měla otevřít 13. dubna, kdy na hradě začne sezona velikonoční výstavou a jarmarkem.

Nová lávka na hrad Košumberk překonává převýšení 10 metrů
zdroj: ČTK

Související