Na Králickém Sněžníku bude znovu rozhledna

21. březen 2019 11:30

Na vrcholu Králického Sněžníku bude zanedlouho stát rozhledna. Nahradit má původní vyhlídkovou věž zbouranou v 70. letech minulého století. Městům v Česko - Polském pohraničí se podařilo na stavbu získat dotaci, která pokryje většinu ceny.

O tom, že by na Králickém Sněžníku mohla znovu být rozhledna, se mluvilo už několik let, ale městům v Česko-Polském pohraničí se dvakrát nepodařilo evropskou dotaci získat. Projekt byl několikrát přepracovaný a nakonec se to napotřetí povedlo. Celkem dostanou 3,5 milion eur, tedy bezmála 90 milionů korun, což by mělo pokrýt asi 85 % předpokládaných nákladů.

Rozhledna bude v Polsku

Králický Sněžník je rozdělený na českou a polskou stranu. Rozhledna je na té polské, kde je také turistická chata. Zatímco Poláci postaví rozhlednu, na české straně je partnerem projektu město Králíky, které ze stejného projektu postaví nové informační centrum. Zatímco například Pardubický kraj stavbu rozhledny vítá, ochránci přírody z CHKO Jeseníky z toho příliš nadšení nejsou. Na druhou stranu původní vyhlídková věž stála na hoře od roku 1899.

Na vrcholu Králického Sněžníku jsou už několik desetiletí sutiny po Lichtenštejnské chatě, navíc je v nich i nebezpečný azbest. Jejich úklid je v plánu, v druhé polovině roku by se mělo začít. Problém ale bude s dopravou, protože na vrcholek Králického Sněžníku se těžká technika nedostane a bude nejspíš potřeba použít vrtulník.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související