Před 200 lety se narodil Bedřich Smetana. V Litomyšli má festival, náměstí i pivo

Jeho hudba proslavila národ a taky Litomyšl. Bedřich Smetana se narodil v tamním zámeckém pivovaru 2. března 1824. Jaké bylo jeho dětství, kdo mu tam otevíral svět hudby, jak slavný skladatel vnímal své rodné město a naopak Litomyšl ctila Bedřicha Smetanu?

Bedřich Smetana se narodil na masopustní úterý. Obrázek toho, jak nechal otec František Smetana z radosti narození syna vyvalit sud, v Litomyšli dokonce občas ožije. Bedřich Smetana se v Litomyšli sice narodil, počat byl ale jinde. Příběh prvního dílu pořadu Po stopách Bedřicha Smetany v Litomyšli začínáme v Novém Městě nad Metují.

Na podzim roku 1823 předal František Smetana správu novoměstského pivovaru svému synovci. Vize lepších a větších podnikatelských možností ho přivedla do Litomyšle, kde si pronajal panský pivovar Valdštejnů – Vartenberků.

Otevreni rodného bytu Bedřicha Smetany v roce 1949

Těhotná Barbora Smetanová ho s rodinou následovala za pár týdnů. Jak vlastně Litomyšl na počátku dvacátých let 19. století vypadala? Jak se tam mluvilo nebo hudebně žilo? Poslechněte si komentáře historika Stanislava Vosyky a muzikoložky Olgy Mojžíšové v prvním dílu našeho seriálu.

Proměny rodného bytu

František Smetana byl otcem 18 dětí. Bedřich se narodil jako 3. dítě ve třetím manželství s Barborou Lynkovou. Byl to první přeživší syn. Po kom vlastně Bedřich Smetana podědil hudební talent? Jeho otec František byl nadšený muzikant, velmi dobře hrál na housle, v Litomyšli koncertoval s kvartetem a do Vídně jezdil za operou. Brzy tedy poznal, že Bedřich má výjimečný hudební sluch a muzikální nadání.

Rodina Smetanových v Litomyšli žila kulturně a láska k hudbě a dril učitele Jana Chmelíka malého Bedřicha velmi formovaly. Jako pětiletý v roce 1829 vystoupil na oslavě otcových 52. narozenin, na zámek chodil hrávat Valdštejnům. Když mu bylo šest, sklidil za klavírní koncert na hudební akademii litomyšlských filozofů ovace vstoje. To už se o něm mluvilo jako o zázračném dítěti.

Kdy a kde Bedřich Smetana zkomponoval svou první skladbu? Poslechněte si druhý díl seriálu, kde se také krátce zastavujeme u historie zámeckého pivovaru a věnujeme se místu, kde Smetanovi bydleli. Jak bude rodný byt Bedřicha Smetany vypadat po dokončení rozsáhlé rekonstrukce v červnu 2024?

Skladatel národní hudby v Litomyšli

Bedřich Smetana v Litomyšli strávil šest let života, v roce 1831 se s rodinou přestěhoval do Jindřichova Hradce. Jediné autentické vzpomínky na Litomyšl, zapsané samotným Bedřichem Smetanou, tedy nepřevyprávěné, jsou velmi strohé a pocházejí z jeho pražského studentského deníku z roku 1840, ve kterém shrnuje své životní události.

Festival Smetanova Litomyšl na II. nádvoří zámku v Litomyšli

Bedřich Smetana Litomyšl navštívil velmi krátce v roce 1867, do svého rodného města se ale opět vrátil v roce 1880, kdy mu Litomyšl uspořádala velké smetanovské slavnosti a odhalila pamětní desku.

Smetanově návštěvě, pamětním deskám, vzniku a odhalení Smetanovy sochy na náměstí, stejně jako založení tradice festivalu Smetanova Litomyšl se věnujeme ve třetím díle a čtvrtém díle pořadu, ve kterých se se také dozvíte, jakým způsobem si letos Litomyšl 200 let od narození Bedřicha Smetany připomíná.

Spustit audio

Související