Vědci z Univerzity Pardubice vyvinuli látku, která zrychlí jízdu na lyžích

27. březen 2024 11:45

Látku, která pomáhá zrychlit jízdu na lyžích a snowboardech, vyvinuli chemici z Univerzity Pardubice a testují ji čeští biatlonisté. Tým vědců se zabýval možností vyrobit novou sloučeninu, která bude šetrná k přírodě a funkční. Nově vyvinutou látku si univerzita nechala patentovat.

„Naše látka je hydrofobní a snižuje povrchovou energii. To je vlastnost, která zvyšuje kluznost lyží. Byli bychom rádi, kdyby náš objev přispěl k vítězství českým talentům v lyžařských disciplínách, na snowboardech nebo biatlonovému týmu,“ věří David Veselý z Fakulty chemicko-technologické.

Musí klouzat a přitom držet

Hnacím motorem pro vývoj nového přípravku na mazání lyží byl postupný zákaz fluorovaných sloučenin, které se dosud využívaly jako součást vosků. V přírodě jsou totiž tyto látky nerozložitelné a škodí i lidskému zdraví. Chemici na vývoji novinky pracovali dva roky. Látka kromě přínosu pro jízdu a dobré aplikovatelnosti na polyethylen na skluznici totiž musí mít i další praktické vlastnosti.

Tým doc. Veselého u Univerzity Pardubice vyvinul sloučeninu, která zrychlí jízdu na lyžích

Například se nesmí z lyží moc rychle stírat nebo se ušpinit. „Vosk je relativně komplikovaná směs více složek, v níž hrají důležitou roli silikony. Naší nosnou myšlenkou ale je složka na bázi organokovové sloučeniny,“ popisuje Veselý. Nová patentovaná sloučenina obsahuje přírodní prvky jako křemík, kyslík, uhlík a vodík.

Objev chemiků z Univerzity Pardubice si možná brzy budou moci vyzkoušet i běžní lyžaři. Firma z České republiky, ve které figuruje absolvent pardubické vysoké školy, se chystá na výrobu lyžařského vosku. Ten by měl obsahovat právě látku objevenou a vyrobenou na univerzitě.

„Syntéza naší aktivní složky vosku je poměrně sofistikovaná. Provádí se v několika krocích a v prostředí inertního plynu,“ popsal David Veselý z Fakulty chemicko-technologické výrobu nové sloučeniny.

V týmu působí kromě doc. Davida Veselého, prof. Ing. Roman Jambor, Ph.D., Ing. Miroslav Novák, Ph.D., Ing. Michal Aman, Ph.D. a Ing. Michal Srb.

autor: pta | zdroj: Univerzita Pardubice
Spustit audio

Související