Jak zlikvidovat na zahradě václavky; jak rozdělat oheň bez zápalek
Zavolali jste nám na telefonní záznamník 221 553 790 s dotazem, jak se zbavit václavky na zahradě. Václavka je parazitická houba, za syrova je mírně jedovatá, po tepelné úpravě je jedlá a chutná.
Ale jak popisoval posluchač, dokáže zahubit i jabloň. Jak jí zlikvidovat podhoubí? Pro odpověď zašel redaktor Jiří Šobr za plzeňským zahradníkem Přemyslem Písařem.
Jak rozdělat oheň bez zápalek?
Nemáte zápalky a potřebujete rozdělat oheň? Bačové v beskydských salaších to ještě na začátku dvacátého století dělali tak, že obtočili provázkem klacek upevněný mezi dvě desky, taháním točili v kusu dřeva, až se ohýnek třením vznítil.
Historik Václav Michalička z muzea v Příboře, specialista na stará řemesla tvrdí, že mezi třecí a třenou část, tedy mezi důlek v desce a hrot klacku, se kterým otáčíte lukem, nebo taháte provázkem střídavě za oba konce, musíte dát kousek dužiny z troudnatce kopytovitého (choroše).
Obvykle se dává do výřezu ve špičce klacku, se kterým otáčíte. To je velmi důležité. Pak už nezbývá, než čekat až vzplane ohýnek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka