Babiš má ve Sněmovně silného soupeře Okamuru. Proto vždy mluví déle a úderněji než on, tvrdí komentátor Nováček

13. září 2023
Souvislosti Plus

„Můžete si tady ,žvanit‘ o vaší demokracii, ale jste nová totalita,“ řekl ve Sněmovně šéf ANO Andrej Babiš při svém šestihodinového vystoupení při jednání o konsolidačnímu balíčku. A bylo toho mnohem víc. „Taková slova jsou hodně za hranou,“ myslí si politolog a filozof Daniel Kroupa. „Je to s prominutím hnus a bída,“ přidává komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček. „Co ale jiného má opozice dělat,“ doplňuje otázku ředitel výzkumné agentury Přemysl Čech.

A v pořadu Souvislosti Plus pokračuje: „Pokud chce být někdo ve středu pozornosti, což opozice potřebuje, ,bere‘ jakýkoli způsob, jak se zviditelnit,“ doplňuje Čech, který je také zakladatelem firmy Median, přední výzkumné agentury, která se zabývá výzkumem trhu, médií a veřejného mínění.

Čtěte také

„Ale usmívám se těm výrokům proto, že naše společnost je diferencovaná a ne na všechny podobné metody působí. Silnější slova totiž vezme pouze část společnosti, jiné naopak podobné výroky odpuzují a utvrzují v tom, že tyto politiky opravdu nebudou volit nikdy,“ pokračuje.

Politolog Kroupa si navíc myslí, že současné chování politiků ve Sněmovně, je to nejhorší, jaké jsme kdy v polistopadové historii zažili. „Excesy tady byly ale už za první republiky, kdy po sobě házeli kalamáři. V jižních státech je podobné chování běžnější než v našich zeměpisných šířkách,“ připomíná komentátor Nováček.

Babiš vs. Okamura

„Po tomto projevu Babiše jsem se pak díval do stenopisu ze Sněmovny a on opravdu hovořil šest hodin. Ale nenajdete tam jedinou ucelenou myšlenku. Jeho projev byl určen hlavně k veřejnosti, tedy na sebe a hnutí upozornit. A pak platí známé pravidlo: Pokud mi chybí myšlenky, musím pracovat se silnými slovy,“ doplňuje Nováček.

Čtěte také

„Navíc má Babiš ve Sněmovně silného soupeře Tomia Okamuru a je známo, že ti dva spolu soupeří. Prestiž pak logicky vyžaduje hovořit déle a úderněji než soupeř,“ prozrazuje komentátor.

Ředitel Čech upozorňuje na skutečnost, že i tak může demokracie vypadat. „Žijeme ve svobodné a volné zemi, kde za tato slova není nikdo vězněn ani souzen. To je to nejkrásnější a nese to s sebou i volný politický souboj. A hnutí ANO si vybudovalo dobrý a silný marketingový tým, tak se ten souboj idejí posunul a mluví už jen jejich aparáty, s těmi jejich penězi a kampaněmi.“ 

Ve veřejném prostoru tak opět znívají slova o politické kultuře a o tom, kteří politici ji víc poškozují. Jde ale jen o poklesek v zápalu emocí? Nebo je to odraz hlubšího propadu kvality české politiky? Odpovědi nabídne pořad Souvislosti Plus, ptá se Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , lup
Spustit audio

Související