Izolovat lidi v ghettech nic neřeší, dřív nebo později vzplane hněv, citují aktuality.sk papeže Františka

15. září 2021

Papež František se loučí se Slovenskem. Svou návštěvu završí bohoslužbou na poutním místě Šaštín u moravských hranic. Internetový deník Postoj upozorňuje na zvláštní noční vlak slovenských drah pro poutníky, kteří s papežem Františkem prožili úterní program na východě země.

Server vyzdvihuje projev, který měl František na setkání s mladými na košickém stadionu Lokomotiva. Vyzval je, aby nenechali svůj život plynout jako dny v telenovele. Na světě jsou podle něj krásnější a důležitější věci než silná auta, vysněné dovolené nebo stylové oblečení. 

Čtěte také

Aktuality.sk se vracejí k papežovu programu na košickém sídlišti Luník IX.

Do vyloučené lokality dorazilo na dvacet tisíc poutníků z různých koutů Slovenska. Velkou část tvořili Romové a mezi přítomnými byl mimo jiné i romský král Robert Botoš.

V pásmu na pódiu zazněly krom modliteb a romské hudby taky příběhy lidí, kteří na sídlišti vyrůstali, a podařilo se jim vymanit ze strukturální chudoby. Papež František se na setkání vyslovil proti zavírání lidí do ghett. Uzavírání se do sebe podle něj probouzí jen hněv. Přesný titulek slovenského serveru je Dávať ľudí do get nič nerieši, skôr či neskôr vzplanie hnev.

Nejvyšší představitel katolické církve ocenil všechny, kteří se věnují Romům, uprchlíkům nebo vězňům. V případě košického sídliště Luník IX se jedná o řeholníky salesiány, kteří se starají jak o duchovní službu, tak o volnočasové aktivity pro mladé.

Deník SME si všímá papežova kázání na bohoslužbě v Prešově, kde podle listu varoval před účelovou manipulací křesťanskými symboly v politice. Například kříž by podle Františka nikdo neměl zneužívat pro politické cíle.

Jaké šance má CDU?

Volební lídr německé CDU Armin Laschet není bez šancí, tvrdí deset dní před parlamentními volbami Die Zeit.

Průzkumy v minulých týdnech favorizovaly sociální demokraty pod vedením Olafa Scholze, teď se ale křesťanským demokratům povedly místní volby v Dolním Sasku, takže rozdíly mezi stranami na prvních příčkách budou zřejmě velmi těsné. V neposlední řadě vždy záleží na koaličních jednáních.

Čtěte také

A tady by Laschet mohl uspět, a to navzdory předpokládané stříbrné volební příčce. Koalice se zelenými a liberálními demokraty by totiž byla pro CDU vhodnější než léta v opozici po boku Alternativy pro Německo. Křesťanští demokraté by se kvůli tomu posunuli doprava a střed politického spektra by tak mohli obsadit sociální demokraté.

Úspěch CDU přitom dosud stál na pomyslném pravém blinkru na křižovatce, ze které zatím nikdo nevyjel, taky se jejich útok proti levici málokdy setkal s úspěchem. Naopak velké koalice nebo spojení s menšími liberály byly pro křesťanské demokraty osvědčenou strategií.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Ondřej Elbel , lup
Spustit audio

Související