Lída Rakušanová: Balada o solidaritě a kříži

29. březen 2024

Dnes před necelými dvěma tisíci lety zemřel na kříži člověk s příběhem tak silným, že nás zaměstnává doposud. A můžeme si stokrát myslet, že s ním už moc společného nemáme. Když nic jiného, byla jeho smrt nejvyšším výrazem lidské solidarity. Té solidarity, která lidem brání starat se jen o sebe.

Solidarity, bez níž by například Česká republika se svými deseti miliony obyvateli nebyla nikdy schopná poskytnout důstojné útočiště statisícům válečných uprchlíků z Ukrajiny.

Čtěte také

Z jejich domovů je vyhnal člověk, jemuž solidarita nic neříká. A který nesčetněkrát prokázal, že mu nelze věřit ani slovo. Takže když Vladimir Putin řekne, jako to udělal v těchto dnech, že Rusko nemá „žádné agresivní úmysly“ vůči státům NATO a že představa, že zaútočí na nějakou zemi, jako je Polsko, Pobaltí nebo i Česko, je naprostý nesmysl a blábol, není to rozhodně důvod si s úlevou oddechnout.

Právě naopak. Kremelský vládce přece tvrdil bezostyšně do očí i všem západním státníkům, když za ním na začátku roku 2022 přijížděli do Moskvy znepokojeni hromaděním ruských vojsk na ukrajinských hranicích, že nehodlá rozpoutat válku s Ukrajinou. Aby ji vzápětí přepadl s cynickým odůvodněním, že se přece jedná jen o jakousi „speciální vojenskou operaci“.

Čtěte také

Osnova kremelského scénáře je totiž pořád stejná: Rusko přece nikdy není agresor! Vždycky jenom osvobozuje a nastoluje mír! A k dovršení veškeré perverze očekává za svou agresi od porobeného národa vděk.

Jistě: bezprostřední agrese vůči zemím Severoatlantické aliance, doufejme, nehrozí. Rusko se prozatím spoléhá na rozkládání států NATO zevnitř. Hybridní válka se tomu říká a Západ jí zatím jakž takž vzdoruje. Je ale naprosto jasné, a Putinovi věrní se tím vůbec netají, že Rusko chce svou sféru vlivu rozšířit.

Lída Rakušanová

A jak taková „ruská sféra vlivu“ vypadá v reálu, víme za těch 40 let pod Sovětským svazem velmi dobře. Pro svobodu a demokracii v ní místo rozhodně není.

Solidarita s Ukrajinou je tudíž v našem nejvlastnějším zájmu. A fakt, že Západ není evidentně schopen zásobit ukrajinské vojáky ani dostatkem munice, aby se proti převaze ruských vojsk měli čím bránit, je víc než jen do nebe volající šlendrián. Je to hanebnost. Ukrajinci umírají za nás. Jakoby ten, který kdysi skončil na kříži, snad zemřel zbytečně.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio