Matěj Schneider: Guvernérka zabila psa. Možná kvůli tomu nebude Trumpovou viceprezidentkou

4. květen 2024

Jihodakotská guvernérka Kristi Noemová je jednou z předních uchazeček na post potenciální budoucí viceprezidentky Donalda Trumpa. Exprezident to sice nesliboval, ale naznačoval, že by si tentokrát mohl vybrat jako spolukandidátku ženu. Nejvíce se do této role tlačila právě Noemová. Ta splňovala mnohá kritéria pro Trumpa vhodné kandidátky: je to relativně mladá, v republikánských kruzích populární a středozápadně tvrdá guvernérka. 

Teď má ale Noemová problém. Stejně jako mnoho jiných politiků v podobné situaci vydala autobiografickou knihu. V té se hrdě přiznala, že v minulosti zastřelila německého drátosrstého ohaře. Je z toho mediální bouře, která její doteď solidní šance u Trumpa maří.

Čtěte také

Nejprve trochu podrobností: Noemová tvrdí, že jí pes utekl z auta a zabil několik slepic. Obecně byl podle ní agresivní, a dokonce píše, že ho nenáviděla. Když vyplatila majitele slepic, psa prostě zastřelila. V rozhovorech odmítá, že by pes byl ve věku 14 měsíců ještě stále štěně. Reputaci jí to v očích veřejnosti příliš nezachraňuje.

Noemová zjevně tuto historku do své knihy zahrnula, aby se vykreslila jako sebevědomá politička, která se nebojí dělat těžká a nepopulární rozhodnutí. Minimálně na lidi z Trumpovy orbity to ale dobře nezapůsobilo. „V politice není nic populárnějšího než psi. A ona jednoho zabila – a stále o tom mluví… To je zarážející a ukazuje to její špatný úsudek,“ řekl nejmenovaný člověk z Trumpova týmu serveru Daily Beast.

Jisté je jen to, že Pence to nebude

Jestliže si tedy Noemová zmařila své šance, koho si může Trump vybrat? Možností je mnoho a exprezident je v této otázce vrtkavý a tajnosnubný.

Čtěte také

Mnoho komentátorů spekuluje o jihokarolínském senátoru Timu Scottovi, který po neúspěšných primárkách začal neuvěřitelně servilně lízat Trumpovy paty. Místo ženy by si Trump mohl odškrtnout jinou identitářskou kolonku a vzít si s sebou do boje o Bílý dům Afroameričana.

Kdyby si chtěl vybrat nejvíce ideologicky konvenujícího kandidáta, nabízel by se Scottův kolega ze Senátu: ohijský J. D. Vance. Ten je jednoznačně největším miláčkem Trumpových skalních podporovatelů, ale teoreticky by mohl odpudit umírněnější republikánské voliče, kteří v primárkách tíhli k jihokarolínské guvernérce Nikki Haleyové.

Tu by si Trump mohl naopak zvolit v nadějích, že si tuto část elektorátu před všeobecnými volbami udobří. Podobně zklidňující volbou by mohl být severodakotský guvernér Doug Burgum.

Trump si nejpravděpodobněji definitivně vybere až nedlouho před republikánským nominačním sjezdem v půli července. Jisté je v tuto chvíli jen to, že si rozhodně znovu nevybere Mikea Pence.

Matěj Schneider

Kdokoliv, kdo Pence po boku Trumpa nahradí, pak může jen doufat, že ho nakonec nepotká podobný osud jako psa Kristi Noemové. Když Trump minule v Bílém domě končil, dav jeho podporovatelů při rabování amerického Kongresu totiž skandoval výzvy k zabití Pence proto, že nechtěl Trumpovi pomáhat se zvrácením volební prohry.

Autor působí na serveru voxpot.cz

Spustit audio