Na dálnici D11 čekáme ve východních Čechách jako na smilování, tvrdí politolog

25. září 2020

Nedostatek lékařů, pediatrů nebo zubařů trápí i Královehradecký kraj. Podle propočtů ministerstva zdravotnictví odejde do roku 2030 do penze až třetina praktických lékařů. Znát je to především v pohraničí, takže i v broumovském výběžku.

Čtěte také

„Zdravotnictví vidím jako jedno z nosných témat, ke kterému se vyjadřují lídři dvanácti subjektů, které se už příští týden budou ucházet o hlasy v Královéhradeckém kraji,“ říká ve vysílání Plusu politolog a novinář Jiří Štefek.

Dodává, že si ale nemyslí, že jde o specifické téma kraje. Královehradeckou veřejnost podle něj stejně jako lidi v dalších regionech trápí koronavirus a třeba uzavírka jedné ze škol v kraji. 

Jako na smilování

Kdyby pandemie nebyla, hlavním předvolebním tématem by podle Štefka byla slibovaná dálnice D11. 

„Na dálnici se tady v Podkrkonoší a v celých východních Čechách čeká jako na smilování,“ přiznává politolog. „Vzpomínám si, že se o silnici z Prahy přes Hradec Králové mluvilo ještě za dob Gustáva Husáka. Od té doby uteklo třicet let – a stále nic. Takže si místní asi ještě nějaký ten rok počkají,“ dodává Štefek.

Samotné krajské zastupitelstvo tvoří široká pětičlenná koalice. Současný hejtman z ČSSD má v radě zástupce ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Skřivany patří mezi nejstarší obce raného středověku v Královéhradeckém kraji. Jejich původ lze klást do 11. až 12.století. Přesné stáří je předmětem sporu historiků

Celou reportáž Václava Pecháčka najdete v audiozáznamu. Politologa se ptala Martina Mašková.

Spustit audio

Související