Po válce bude potřeba Marshallův plán pro Gazu. Obnova zabere několik let, soudí analytička Kalhousová

24. říjen 2023

Premiér Benjamin Netanjahu slovy „Braňme svůj domov, nebo zemřeme“ podpořil vojenské jednotky při obraně vlasti. Pozemní ofenziva se přesto odkládá. Ke zdrženlivosti vyzývají Spojené státy i humanitární organizace. Podle analytičky Ireny Kalhousové z Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově je Netanjahuovo prohlášení přehnané.

„Hnutí Hamás ukázalo, čeho je schopné. Čeho ale není schopné, je ohrozit existenci státu Izrael,“ hodnotí. „Na druhou stranu je pravda, že Hamásu se podařilo něco, co nikomu předtím v takové míře.“

Čtěte také

Oblast je v tuto chvíli ve válečném stavu, což s sebou nese celou řadu problémů a otázek.

„Můžeme se na to podívat morálně a odsoudit to. Můžeme se na to podívat z pohledu mezinárodního práva a zjistíme, že tam pravomoce nebo možnosti válčící strany jsou poměrně veliké. Můžeme se na to dívat z humanitárního hlediska, což je samozřejmě tragédie.“

Nesmíme prý však zapomínat, že aktivity Hamásu představují pro Izrael bezpečnostní hrozbu. „Je to reálná hrozba a je povinností státu chránit své občany. A to je to, co Izrael dělá,“ popisuje Kalhousová.

Neoplácet krev krví

Navzdory obrovskému traumatu, které Izrael a jeho obyvatelé prožívají, se objevují výzvy k mírovým řešením. „Od počátku byly v Izraeli hlasy, které volaly po tom, ať se krev neodplácí krví, ať Izrael zvolí jinou cestu než válečný konflikt. Ale jak říkám, to je role humanitárních organizací. Myslím si, že role státu je v tuto chvíli prostě jiná,“ říká.

Čtěte také

Situaci navíc komplikuje politické pnutí v Izraeli i nestabilita celého regionu. „Myslím si, že Netanjahu je v tuto chvíli špatný muž na špatném místě a že pořád jeho hlavní zájem je, aby politicky přežil,“ uvažuje Kalhousová.

„Proto spousta Izraelců pochybuje o tom, že ta rozhodnutí jsou správná. Na druhou stranu je fakt, že Netanjahu musí brát v potaz regionální situaci a ta není jednoduchá.“

Právě z toho důvodu se zatím odkládá i plošná pozemní ofenziva. „V Izraeli panuje napětí mezi vládou, armádou a vojenskými představiteli, kteří tvrdí: ‚My jsme na ofenzivu připraveni.‘ V tuto chvíli je to možná Benjamin Netanjahu, který to brzdí,“ odhaduje Kalhousová.

„Mluví se také o tlaku Spojených států amerických. Nejen vzhledem k tomu, že chtějí více času na vyjednávání o propuštění rukojmích, ale že si Amerika není úplně jistá, že ta vojenská operace, ne že by nebyla vojensky dobře připravená, ale spíše co potom. Aby byla vojenská operace úspěšná, tak musíte mít jasný plán, co je cíl a co přijde potom,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Hlavním problémem je neexistující mírový proces mezi Izraelci a Palestinci, nedostatek naděje jak na izraelské, tak samozřejmě na palestinské straně, že život může být lepší,“ přibližuje bezvýchodnost situace.

Zajistit mírová jednání bude problematické i geopoliticky. Uprchlíci z Palestiny ve většině okolních států nejsou přijímáni, protože je jasné, že jim Izrael nikdy nedovolí vrátit se. Zapojení dalších arabských států je obecně vlažné, často pouze na jednáních formálně slibují, ale reálně se do řešení nezapojují. Obnova Gazy bude přitom projekt na několik let.

Radikalismus zastaví jenom politické řešení

„Gaza se musí postupně začít obnovovat. Je potřeba dát lidem nějakou jinou alternativu, než je Hamás. Je potřeba ekonomicky zlepšit jejich životní podmínky. Je potřeba nějaký Marshallův plán pro Gazu,“ předvídá Kalhousová.

Čtěte také

Jakýkoliv přísun financí nebo humanitární pomoci bude velmi logisticky náročný. „Až začne rekonstrukce Gazy, kde bude muset být masivní financování, tak je potřeba zajistit, aby se nestalo to, co se stávalo pod vedením Hamásu, že část peněz nedoputuje k Palestincům, ale na stavbu tunelů, raket,“ varuje.

Výhledy na obnovu Gazy a poválečné uspořádání jsou v tuto chvíli spekulací o budoucnosti. V nejbližší době bude klíčové zahájit mírová vyjednávání a začít řešit konflikt diplomatickou cestou.

„Pokud Izrael, mezinárodní společenství a Palestinci sami mezi sebou nenabídnou politické řešení, tak radikalismus bude existovat jak na palestinských územích, tak v Izraeli,“ uzavírá Kalhousová.

Více podrobností o napětí v Izraeli, odkládané pozemní operaci nebo výhledech na poválečné uspořádání si můžete poslechnout v záznamu pořadu Osobnost Plus. Moderuje Barbora Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , esta

Související