Putinova pohádka o ukrajinském „oknu“ pro teroristy z Krasnogorsku? Vždyť je to nesmysl, míní analytik Foltýn

25. březen 2024

Ruská tajná služba oznámila, že už druhý den po střelbě zadržela 11 občanů Tádžikistánu, kteří jsou podezřelí ze střelby v koncertní síni v Crocus City Hall v Krasnogorsku. Je to za posledních téměř 20 let zatím zřejmě nejkrvavější teroristický útok v Rusku. Prezident Vladimir Putin ale navzdory tomu, že se k útoku přihlásil tzv. Islámský stát, Rusům oznámil, že útočníci chtěli utéct přeshraničním tzv. oknem, který pro ně vytvořila Ukrajina.

Jak ale ve vysílání Českého rozhlasu Plus vysvětluje bezpečnostní analytik Otakar Foltýn, takové tvrzení má těžko oporu v realitě.

Čtěte také

„Čistě technicky: Pokud si představíte, že takový útok by spáchali představitelé Islámského státu a následně odjeli na to nejstřeženější místo, kde je nejvyšší pravděpodobnost, že budou zadržení ruskými bezpečnostními složkami – a to místo toho, aby odjeli bezpečnou cestou někam do střední Asie, to by museli být úplní hlupáci,“ říká Foltýn.

„A pohádky, podle kterých měla Ukrajina někde vytvořit okno, aby mohli teroristé projít? Ale takové okno by ale musely především vytvořit ruské ozbrojené složky, které jsou právě na této linii, včetně Brjansku.“

„Na první pohled tak každému soudnému člověku musí okamžitě bouchnout do očí, že to je nesmysl,“ dodává Foltýn.

Čtěte také

Podobný názor sdílí i šéfredaktor serveru Voxpot Vojtěch Boháč, který sleduje ruská média.

„Například ruský státní kanál v nedělních večerních zprávách ,najel‘ už na linku Putina, takže se začaly objevovat dlouhé reportáže, které zpochybňují, resp. přímo se vysmívají americkým médiím, která útok přiřkla Islámskému státu, protože se k tomu sám přihlásil.“

„Je vidět velká snaha to celé pootočit a viníkem určit Ukrajinu a Západ,“ dodává Boháč.

Víc si poslechněte v audiozáznamu Ranního Plusu, ptá se Martina Mašková.

autoři: Martina Mašková , lup
Spustit audio

Související