Špionážní balóny i drogy. Čína je stále agresivnější, vztahy s USA zůstanou napjaté, říká sinolog

19. červen 2023

Spojené státy i Čína nechtějí přeceňovat význam návštěvy amerického ministra zahraničí Anthonyho Blinkena v Pekingu. Po dlouhé době ale konečně dochází k jednáním na takto vysoké úrovni mezi oběma velmocemi. „Rozhodně nelze očekávat nějakou otočku o 180 stupňů. Ty vztahy rozhodně budou nadále napjaté a tato návštěva má spíše zmírnit napětí a udržet nějaké komunikační kanály,“ upřesňuje sinolog David Gardáš z projektu Sinopsis.

„Význam návštěvy je velký, ale šance na dosažení konkrétních kroků a změn nejsou nikterak vysoké. Prohlášení obou stran jsou spíše vágní a usilují o snížení napětí. Ovšem Wang I přímo zmínil, že za napětí může vnímání Číny ze strany Spojených států amerických,“ připomíná slova vysoce postaveného čínského diplomata.

Čtěte také

Čína prý dlouhodobě tvrdí, že se USA snaží limitovat její růst prostřednictvím sankcí a ekonomických opatření. Spor se vede v otázce Tchaj-wanu, podle Spojených států by si obyvatelé ostrova měli o politickém směřování rozhodovat sami bez zásahů z Pekingu.

Západní státy se podle Gardáše musí snažit o to, aby se Číně nepodařilo Tchaj-wan izolovat. Kompromis by prý mohly umožnit ekonomické zájmy, protože ostrov patří k 10 největším obchodním partnerům Pekingu, především pokud jde o dodávky čipů a elektroniky.

Čína otázku Tchaj-wanu nevylučuje řešit silou, Spojené státy zas udržují pozici strategické nejednoznačnosti, kdy jasně neříkají, zda by ostrov bránily, nebo ne. Obě velmoci dále rozděluje spor o čínskou expanzi v Jihočínském moři, vazby Pekingu na severokorejský režim nebo dlouhodobě neřešené záležitosti lidských práv.

Opiové války naruby

V poslední době se také řeší problematika fentanylu, což je syntetický opiát asi padesátkrát silnější než heroin.

„Za poslední rok si v USA vyžádal více než 100 tisíc obětí a ten fentanyl a jeho prekurzory pocházejí z Číny. Nejsem si jist, jestli existují přímé důkazy, ale rozsah je takový, že ač je otázka, jestli to vede až přímo do politbyra Komunistické strany Číny, tak to zapojení tam být musí,“ soudí Gardáš a připomíná historickou paralelu s 19. stoletím, kdy evropské mocnosti naopak dodávaly opium do Číny s negativními důsledky pro tamní obyvatelstvo.

Čtěte také

Vzájemné vtahy narušily i některé bizarní incidenty, například sestřelení údajného čínského špionážního balónu nad Spojenými státy, kvůli čemuž byl odložen původní termín návštěvy amerického ministra zahraničí.

„Podobné případy se v posledním roce objevily ve 40 různých zemích třeba i v Latinské Americe. Čína je čím dál víc asertivnější a agresivnější ve sběru dat. Nejde jen o balóny, ale i o kybernetické útoky,“ konstatuje sinolog.

Za vším je podle něj snaha o zabezpečení čínského vládnoucího režimu, ať už jde o informace vnitrostátní a sledování čínského obyvatelstva, ale totéž platí i vůči okolnímu světu. „Sbírají data ve velkém, aby je mohli následně využít pro své geopolitické zájmy,“ uzavírá.

Co hrozí, pokud Čína a Spojené státy nedokážou najít společnou řeč? Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související