„Aby naši hoši mohli vyhnat vrahy.“ Oděské ženy shánějí jídlo, oblečení, léky i neprůstřelné vesty

Válka na Ukrajině pochopitelně citelně zasáhla všechny tamní obyvatele. A své vlasti se samozřejmě snaží co nejvíc pomoct i ženy a organizují například humanitární sbírky. Do pomoci svým válkou zasaženým spoluobčanům se už před osmi lety pustily také ženy z organizace Korporace Monsterv, která pomáhá uprchlíkům už od roku 2014, kdy začala válka na Donbase. V jihoukrajinské Oděse sbírají všechno potřebné od jídla přes oblečení a plenky pro děti po vojenský materiál.

„Když začala válka na Donbase, přijíždělo do Oděsy hodně uprchlíků. My jsme nemohli zůstat stranou. Nemáme zbraně, naše fronta je tady,“ říká odhodlaně čtyřicátnice Oksana. Kromě léků, potravin a oblečení teď organizace za vybrané peníze nakupuje i neprůstřelné vesty, dalekohledy na noční vidění a další vojenský materiál.

Ženy sobě. Tak by se mohla jmenovat organizace Korporace Monsterv, která pomáhá uprchlíkům už od roku 2014, kdy začala válka na Donbase

„Ať zdechne!“

„Je hrozné, co se stalo normou našeho života. Není normální, aby mírní lidé nakupovali takové věci. To je starost úřadů. Ale musíme. Staráme se, aby naši hoši měli to, co potřebují, a vyhnali vrahy,“ shrnuje smutně.

„Ať zdechne,“ zakončuje Oksana zlomeným hlasem. Neříká jméno, ale je jasné, koho má na mysli. Ruský prezident Putin pro ni není nic menšího než ztělesnění ďábla.

Oksana se ještě pro jistotu dívá na naše akreditace, jestli jsme vůbec novináři, a to vlastně až po celém rozhovoru. Měla jsem se zeptat dřív, usměje se nad svou neopatrností. Každý se teď bojí diverzantů, špionů, přestože s novináři mluví jen o humanitární pomoci.

autoři: Ľubomír Smatana , and
Spustit audio

Související