Analytik Tureček: Proč nikdo neupouštěl přehrady? Záchranné práce v Libyi může zkomplikovat dvojvládí

13. září 2023

Dramatická situace není jen v Maroku, které zasáhlo zemětřesení, ale také v Libyi, kde se v důsledku mohutných záplav pohřešuje na 10 000 lidí. Počet obětí prudce stoupá. Nejhorší situace je v přístavním městě Derna. Jaké jsou příčiny katastrofy? Proč nedošlo k včasné evakuaci? A jak na situaci reagují libyjské vlády? Zahraničněpolitický analytik Břetislav Tureček v audiozáznamu ještě připomene 30 let od podpisu mírových dohod z Osla.

Počet obětí zatím není známý. Podle zástupce Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce by jich mohlo být i několik tisíc. Jen ve městě Derna, kde voda smetla celé čtvrti, se odhaduje na 2000 obětí. Příčinou velké vody byla bouře Daniel, která nejdříve zasáhla Řecko a další části východního Středomoří.

„Spolu s bouří zasáhly libyjský pouštní terén i mohutné srážky. Problém je, že po většinu roku jsou tamní říční koryta vyschlá. Když pak přijde průtrž mračen, koryta se velmi rychle zaplní vodou, která se nestačí vsakovat do terénu. Vyschlým korytem řeky Derna se tedy hnala ohromná vodní masa přímo na sever k městu Derna, které leží na pobřeží Středozemního moře,“ popisuje příčinu neštěstí zahraničněpolitický analytik Břetislav Tureček.

Kritika Libye

Klíčové ale bylo, že voda cestou protrhla dvě vodní přehrady. „Město, které má až 100 000 obyvatel, je teď v důsledku toho ze čtvrtiny zničeno. Domy jsou odplavené. A nešlo jen o hliněné chatrče. Ve městě Derna byla na africké poměry pěkná moderní sídliště. To je teď pryč.“

Stejně jako do zemětřesením postiženého Maroka i do Libye okamžitě vyslaly některé okolní země své záchranářské týmy. „Přítomno je třeba Turecko. Opět se ale můžeme ptát, nakolik to bylo rychlé. Objevuje se kritika, ale i zajímavé srovnání. Zatímco Maroko nemohlo předpokládat, že přijde zemětřesení, Libye mohla předpokládat, že bouře Daniel se Středozemním mořem blíží k severu Afriky, takže mohla kupříkladu začít odpouštět přehrady, mohla lidi včas preventivně evakuovat a tak dále,“ poznamenává Tureček.

Kooperace dvojí vlády?

To se ovšem nestalo a mnozí se obávají, že by záchranné práce mohla ztížit složitá politická situace v zemi. „To je specifikum Libye, která sice prochází pod patronátem OSN snahou vytvořit v zemi konečně jednu sjednocující vládu. Ve skutečnosti tam ale funguje mezinárodně uznaná vláda národní jednoty na západě země. V zasaženém regionu na východě země ale operuje vláda národní stability. Leckdo tedy pochopitelně trochu skepticky sleduje, zda tyto dvě administrativy budou schopny nějak kooperovat.“

Zatím to tak může vypadat. „Vláda národní jednoty vyslala na východ humanitární pomoc, jsou tam záchranářské týmy. V podstatě to poselství teď je: I když tady máme politické a bezpečnostní rozbroje, této katastrofě musíme čelit společně a politika musí jít stranou. Do jaké míry to pomůže, doufejme, že poznáme brzy,“ uzavírá Břetislav Tureček.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.