Barbora Špotáková: Jablonec je pro mě srdeční záležitost

5. listopad 2017
Koktejl

Už je to třicet pět let, co se v Jablonci narodila Barbora Špotáková. Na severu také zvládla první sportovní krůčky a do rodného města se vždy ráda vrací, přestože je členkou armádního sportovního centra pražské Dukly. Naposledy v roli ambasadorky o víkendu otevírala mítink Jablonecká hala. A Barbora mohla zavzpomínat na své atletické začátky.

„Jako malou holku mě fascinovalo, když tady skákali o tyči. Vyhnali nás z doskočiště, protože tam se většinou točil roj dětí včetně mě. Pamatuju si tu atmosféru, jak to tu žilo,“ vrátila se do minulosti držitelka světového rekordu v hodu oštěpem a dvojnásobná olympijská vítězka Barbora Špotáková. Ani po letech na Jablonec nedá dopustit. „Jablonec, to je moje rodný město, kde jsem vyrůstala, začala jsem dělat atletiku a pořád se sem ráda vracím, je to pro mě srdeční záležitost. Krásný sportovní město.“

Možná před Jabloneckou halou dokonce přemýšlela o tom, že by si vyzkoušela některou pro ni neobvyklou disciplínu. Nakonec si závody užívala jen v hledišti. „Vzhledem k tomu, že ještě pořád chci v létě dobře závodit, bylo by to riskantní. Nemůžu si dovolit další zranění.“

Barbora Špotáková

Přípravu na sezónu začala v listopadu

Na sever Čech přijela po soustředění v Nymburce, kde její tělo dostalo zabrat. „Jsem hezky unavená a mám pocit dobře odvedené práce. Moc často nemám šanci vidět halové závody, tak když jsem byla pozvaná sem, moc jsem neváhala,“ popisuje oštěpařka. S tréninkem na novou sezónu začala v listopadu. Do Nymburka se ještě stoprocentně vrátí. Vydá se i na Kanárské ostrovy. Ví už také termín prvních letošních závodů. „Nový rok se zlomí a hned se plní kalendáře. První závod je 27. května,“ říká.

MS v Londýně 2017

Vrcholem sezóny bude mistrovství světa v Londýně. A stejně důležité bude i rozhodnutí, jestli ještě v kariéře pokračovat. „Teď v zimě je to náročný, ale pak v létě, když se daří, říkám si, že to chci ještě zažít. Hodnotím až na podzim, v zimě se radši neptat. Pro oštěpaře je příprava strašně dlouhá,“ uzavírá s úsměvem Špotáková.

autoři: ppe , Jaroslava Mannová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.