Budovu historické radnice na Horním náměstí v Olomouci obsadili dělníci

14. únor 2017

Do střechy historické budovy olomoucké radnice zatéká. Oprava za 24 milionů korun je v plném proudu. Radnice na olomouckém náměstí stojí více než šest století, a tak je pochopitelné, že práce dělníků pečlivě sledují i památkáři.

Dělníci musejí být při opravách velmi opatrní. „Panelák, to je rovina, to se staví úplně jinak. Tam se dá postavit rámovka. Ale tady jsou ty římsy, a tak se musí použít trubkové lešení. Přímo před orlojem se nestavělo. Aby byl vidět, tak se udělalo přemostění,“ popisuje vedoucí party lešenářů Radim Fris, který má s opravami historických budov spoustu zkušeností.

Opravu ale i tak bedlivě sledují památkáři. Potvrzuje Ondřej Belšík: „Pokud jde o obnovu krovových konstrukcí, tak tam jsou práce na začátku. Na prvním kontrolním dnu se sdělily základní požadavky ze strany investora, ze stany prováděcí firmy i památkové péče,“ říká památkář.

Opravy krovu olomoucké radnice

Město si na opravy vyčlenilo 24 milionů korun. Jak ale za úřad říká mluvčí Radka Štědrá, devadesát procent nákladů by jim měly uhradit dotace. „Radnici čeká výměna střešní krytiny, oprava poškozených prvků krovů, a sanace staticky narušených částí podokapní římsy. Tato rekonstrukce probíhá za plného provozu. To znamená, že žádná služba magistrátu pro občany není omezena.“

Opravy krovu olomoucké radnice

Služby občanům jako třeba turistické infocentrum zůstávají neomezeny. Pro informace nebo pro lístky na kulturní akce, ale chodí méně lidí, říká Štěpánka Weberová, pracovnice infocentra: „Těch lidí přijde daleko méně, protože si myslí, že je zavřeno. My tady třeba dáváme upoutávky na akce, na které prodáváme lístky, ale víc, třeba áčko do sněhu dát nemůžeme.“

Dělníci by s pracemi měli být hotovi letos v listopadu.

Spustit audio