Dalekovid a domakino. I tak se mohlo říkat televizi. Kdo se jako první objevil na obrazovce?

10. duben 2024

Kdy se u nás uskutečnil první televizní přenos? Jak vypadaly televize, a který pořad byl jako první vysílaný barevně? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Klubu Rádia Junior přivítala moderátorka Jana Richterová kurátora Národního technického muzea Reného Melkuse. Společně probrali první televizní přenos u nás i ve světě, barevné vysílání i české alternativy pro slovo televize.

René Melkus, kurátor a autor rozhlasové výstavy v NTM

Dvouhodinové vysílání

V loňském roce jsme si připomněli 70. výročí České televize. Její vysílání odstartovalo 1. května 1953 (tedy na Svátek práce i den zamilovaných) a trvalo necelé dvě hodiny. Jako první přivítal diváky u televizních obrazovek herec Jaroslav Marvan. „Bylo to vysílání jen pro Prahu, na petřínském vysílači,“ popisuje René.

Jaroslav Marvan a Květa Fialová v seriálu Hříšní lidé města pražského

První vysílání v Evropě proběhlo ale o pár desítek let dříve, už před 1. světovou válkou. O prvenství usilovalo Německo s Velkou Británií. Bylo to těské. Británie nakonec „zvítězila“ o pouhý týden.

Domácí kino

Slovo televize pochází ze slov tele, které znamená daleký, a vize, tedy vidět. Díky ní totiž opravdu vidíme daleko. 

Výstava rozhlasových a televizních přijímačů v Bojkovicích

Z historie ale známe i pokusy o nalezení českého pojmenování pro tenhle přístroj. „Takže vznikly takové vtipné pojmy jako dalekovid a domakino,“ vypráví René Melkus.

Sport v barvách

Do 70. let 20. století televizory neuměly přenášet barvy. Ale co by to bylo za „domakino“, kdyby zůstalo černobílé. Barevné vysílání bylo u nás zahájeno živým sportovním přenosem. „Bylo to mistrovství světa ve skocích na lyžích ze Slovenska. Byl to první přímý barevný přenos, který Československá televize vysílala.“

Jak fungovaly tehdejší mohutné televize a kam se od té doby posunuly? To se dozvíte, když si poslechnete celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Jana Rychterová , bva , kpe
Spustit audio

Související