Děti se učí české říkanky a rodiče posilují krajanskou komunitu. Česko-slovenská školka Okénko funguje v Londýně už 12 let

Každou neděli míří ze všech koutů Londýna do české školky Okénko rodáci z Pardubic, Vsetína nebo třeba Ostravy. Rodiče dětí ze smíšených manželství chtějí, aby se jejich potomci domluvili s babičkami a dědy v Česku, a tak neváhají obětovat několik hodin svého víkendového volna. Navíc je to zpestření i pro ně – můžou se sejít, povídat si a poslouchat, jak se z herny linou písničky nebo říkanky, které znají ze svého dětství.

Plno barev, hraček i českých říkanek a písniček. Tak to vypadá v prostorné a opravdu veselé herně uprostřed Londýna. Učitelkou v české školce je usměvavá dlouhovláska Andrea Seidlerová, která je původem z Hlučína. Před pár lety sem přijela na stáž, objevila zdejší českou školu a už v Anglii zůstala.

„Chceme, aby děti cítily, že pořád patří k Česku, a byly na to pyšné,“ vysvětluje motivaci týmu pedagogů. A o jejich službu je zájem. Své děti sem vodí rodiče z centra Londýna i z širšího okolí.

Jazyk, kultura, komunita

Monika chodí do zdejší školky se svým synem Zachym. „V Čechách máme babičku a dědu a ti bohužel neumějí jiným jazykem než česky. Na celé prázdniny jezdíme v létě domů, tak chceme, aby se domluvil. A abychom udržovali i tu kulturu – pro mě je to docela důležité,“ zdůrazňuje.

Učitelky české školky Okénko v Londýně

Každé nedělní dopoledne se svými dvěma dětmi tráví v české školce také maminka Gabriela. „Líbí se mi, že se tu sejdou i ostatní maminky, povykládají si česky, vymění si informace, co se týče školy…“ vyjmenovává další výhody mladá žena původem ze Vsetína.

„Je to taková komunita,“ potvrzuje Monika. „Byla jsem zvyklá mít kolem sebe o víkendech rodinu a teď to nemám – manžel pracoval a já jsem byla s malým. Školka tak pomáhá i nám, že se můžeme ‚vymluvit‘.“

Největší motivace? Funguje to!

Paní učitelka Tereza se věnuje o něco starším dětem. Momentálně jsou to tři energií nabití chlapci. „Je tu čím dál víc bilingvních dětí, které mají většinou jako první jazyk angličtinu a druhý češtinu. To je moje největší motivace i o víkendu pracovat,“ popisuje.

Česko-slovenskou školu a školku Okénko založila před 12 lety Jana Nahodilová s kamarádkami. Za tu dobu prošlo jejími třídami 250 dětí.

autoři: Andrea Brtníková , and
Spustit audio

Související