Do Česka míří silné bouřky. Meteorologové varují i před kroupami

29. červenec 2013

V Česku po tropickém počasí přichází bouřky. Meteorologové varují, že budou silné a místy dokonce extrémní. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu. Během dne by se měly ze severozápadu rozšířit na celé území republiky, výstraha platí do zítřejšího rána.

„Výstraha byla vydána od 14 hodiny odpolední. Bouřky každou hodinou vstoupí na naše území. V současnosti se vyskytují v Polsku a v Bavorsku, takže blízko našich hranic,“ uvedl na Radiožurnálu meteorolog Josef Hanzlík.

Fronta a s ní spojené bouřky budou podle meteorologa přecházet přes východní polovinu Čech a jih Čech, v nočních hodinách pak přes Českomoravskou vrchovinu Moravu a Slezsko.

„Asi nejvíce postižené regiony bouřkovou činnosti a s ní spojenými jevy jako jsou krupobití, nárazy větru a přívalové srážky, budou kraje Jihočeský a Vysočina, přidává se i Středočeský kraj a nevylučujeme, že může být zasažena i Praha,“ upřesnil.

Bouřky se už v neděli přehnaly nad severozápadem Německa. U Hannoveru padaly kroupy o velikosti tenisových míčků. Bouřková vlna přišla do Německa z Francie, kde kvůli silnému větru a krupobití zůstalo bez elektřiny na 200 tisíc lidí.

Čtěte také

autoři: dkf , kko
Spustit audio