Doprava v centru Chrudimi

2. listopad 2004
Pod kůži

Už jsme si tak nějak zvykli na smog, kolny a zácpy aut v ulicích měst. Už i z těch menších se ozývají hlasy: Tady už je to jako v Praze. Jsme pohodlnější a aut je zkrátka čím dál víc. Je vůbec možné mít dnes oázu klidu v centru města? Třeba takové historické Resslovo náměstí v Chrudimi by takovou funkci mohlo plnit. Skrze náměstí ale vede silnice, po které ze shora i zespoda projíždějí auta nonstop, a proto chrudimští občané vyzvali své radní, aby situaci řešili. Více se o problém také zajímala Naďa Kubínková z pardubické stanice Českého rozhlasu.

Široká ulice, která vede skrze chrudimské historické jádro, je široká pouze svým jménem. Po úzké silnici se oběma směry prohánějí automobily. Nebylo tomu tak vždy. Ještě před čtvrt rokem byl provoz jednosměrný. Ten radní kvůli dopravnímu kolapsu před třemi měsíci dočasně zrušili. Starosta Ladislav Libý tvrdí, že zobousměrnění se osvědčilo. Na náměstí tak podle něj vstoupil život.

Ladislav Libý: V každém případě si myslím, že většina lidí včetně radních byla trošku překvapena, že to zobousměrnění proběhlo celkem bez nějakých vážných problémů, že de facto nic se neděje závažného. Prostě jezdí to nahoru, jezdí to dolů, je to přirozenější vstup do města. Pochvalují si to řidiči, chodci si to možná nepochvalují, nicméně myslím si, že ani chodce to nějakým zvláštním způsobem neomezilo a že ani chodci nemají příliš mnoho důvodů si stěžovat.

Některým lidem však zobousměrnění široké ulice vadí. Ukázala to i následující anketa. Jste pro to, aby zůstala Široká ulice obousměrná, vyhovuje vám to?

Výpovědi občanů: V žádném případě. Protože děti nemůžou přecházet, jezdí auta z obou stran a hůře se jim přechází. Určitě by pěší zóna byla nejlepší. Takhle když je to v jiných městech a člověk se tam projde, tak je to úplně něco jiného, když je provoz na náměstí.

Nevadí, já tady hrozně málo chodím.

Pěší zóna, to by bylo úplně nejideálnější, ale když, tak alespoň tedy tak jak to bylo, jednosměrná směrem dolů.

Vyhovuje perfektně.

Proč vám to vyhovuje?

Výpovědi občanů: Protože se sem dostanu bez problémů, nemusím objíždět celou Chrudim.

Máte problémy, když přecházíte ulici s kočárkem?

Výpovědi občanů: Když jezdí hodně auta z práce, tak to jo, ale jinak ne.

Radní proto obdrželi výzvu s názvem Centrum lidem, ne autům. Ta říká, že se náměstí neoživí větším automobilovým provozem. Signatářka výzvy Jitka Dosoudilová vidí řešení v jisté humanizaci centra.

Jitka Dosoudilová: Já samozřejmě představu mám takovou, že nejkrásnější by bylo vydláždit to, co je dneska asfaltové, instalovat do Široké ulice pár stromů s lavičkami okolo. Pak si myslím, že to vyzve ty provozovatele třeba kaváren, cukráren a podobně, aby si tam dali i předzahrádku a prostě bude příjemné se tou ulicí projít.

Chrudimské náměstí nemá příliš vhodnou polohu. Pokud sem jednoduše nevjedete Širokou ulicí, zůstane historické centrum před případnými návštěvníky důmyslně ukryto. Na druhou stranu je ale důležité zamezit tomu, aby si řidiči přes náměstí zkracovali cestu. Jak uvedl starosta Libý, radní navrhli jistá opatření.

Ladislav Libý: Jednak zajistit parkování na záchytných parkovištích, parkování i v centru města. Druhá věc je technická opatření, což jsou vhodně umístěné zpomalovací prahy, na které musí řidič opatrně vjet, přejet a zase sjet, by pomohly právě chránit chodce, určitě by se docílilo i toho, že nikdo, i kdyby chtěl, nemůže jet před Širokou ulici rychle.

Podle ekoložky Jitky Dosoudilové to však není ideální řešení. Široká ulice totiž vede do kopce.

Jitka Dosoudilová: V podstatě to bude zase jenom věc, která sice znemožní transitu, ale na druhou stranu ti, co tam budou muset do toho centra vjet, tak budou zase produkovat vyšší zplodiny, protože samozřejmě budou muset zpomalit, a každý víme, že na jedničku, na dvojku vždycky auto produkuje více exhalací.

Chrudimští zastupitelé zareagovali na výzvu šalamounsky. Širokou ulici ponechali obousměrnou do března příštího roku. Do té doby shromáždí radnice racionální argumenty pro a proti. Proč tak učinili, vysvětlí místostarosta Jan Čechlovský.

Jan Čechlovský: Já si myslím, že kdybychom teď se vrátili zpátky k jednosměrce a za půl roku chtěli tu ulici udělat obousměrnou, tak bychom vypadali jako hlupáci.

Na to reagovala Jitka Dosoudilová takto:

Jitka Dosoudilová: Tohleto, co se děje, že vlastně se ponechala obousměrka a technická opatření, po kterých volali i radní, jsou v podstatě v nedohlednu zatím, tu situaci to zatím vůbec nezlepší.

Chrudim se rozdělila na 2 tábory. Jedni si obousměrku v Široké ulici pochvalují, druzí by táhli do boje. Argumenty se budou hledat ještě 5 měsíců. Radnice však musí počítat s tím, že si Chrudimáci řeknou k problému své a že budou práci svých radních pečlivě sledovat.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: KUB
Spustit audio

Více z pořadu