Flosman, Feld & Bodorová: České violové koncerty

3. duben 2020

Nové CD violistky Jitky Hosprové. Poslechněte si recenzi Dity Hradecké.

(…) Jitka Hosprová je propagátorkou soudobé hudby a violy coby sólového nástroje. Viola takové zastání stále potřebuje – v porovnání s jejím menším bráškou houslemi je violových recitálů či koncertů s orchestrem na programech jen promile. Skladatelé ale pro violu psali a píší a oceňují na ní vlastnosti, které zmiňuje také interpretka v bookletu. Tedy schopnost intimity a hloubku výrazu. To vše mohla Jitka Hosprová rozvinout ve zvolených skladbách na tomto novém CD. Nahrávky vznikaly ve studiích Českého rozhlasu postupně už v letech 2016 až 2018. Z toho také vyplynulo, že se na nich podíleli dva dirigenti, Jan Kučera a Tomáš Brauner. (…)

(…) Interpretačně jsou všechny tři kompozice nesmírně náročné, nejen technicky, ale především výrazově. Jitka Hosprová zkrátka opět nešla snadnou cestou. (…) Umí ze svého nástroje – jde o violu Petra Zdražila z roku 2012 – dostat maximum. Její viola má nečekaně výrazný tón. Dobře si poradila se záludnostmi typu čtvrttónů. Temperament, jímž se její hra vyznačuje, zde na správných místech ustupuje kontemplaci. Tímto CD navázala na svůj starší, podobný projekt české hudby pro sólovou violu. Doufejme, že v podmínkách její těžce zkoušené druhé vlasti, Itálie, už se možná rodí zárodek dalšího podobně dramaturgicky zajímavého počinu. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Supraphon.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.