FOTONÁVOD: Šťáva z květů černého bezu

19. červen 2020

Červnový recept nám předala naše redakční kolegyně. Jak sama říká, z tohoto množství udělá dvě lahve, které uchovává v lednici a s rodinou popíjí hned. Zbytek nalije do malých plastových lahviček, zamrazí a „užívá“ po celý rok. Tedy dokud zbyde.

Natrháme bezové květy, netrháme po dešti, chceme z nich i pyl a ten by byl spláchnutý, možná by to ale vyhovovalo alergikům. Sbíráme na místech mimo silnice a město. Další postup je ve fotogalerii:

Šťávu mírně prohřejte, nevařte. Jde jen o to, aby se cukr rozpustil. Lze použít i třtinový cukr, sirup je pak ale tmavší, má jinou chuť, a, pokud ho chcete dlouho skladovat, může se spíše kazit. Pokud se utvoří pěna, znovu přeceďte přes plátno. Lijte ideálně trychtýřem do skleněných nádob předem vypařených vroucí vodou.

Dobrou chuť a krásné letní dny se vzpomínkou na rozkvetlé voňavé bezy.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související