FOTONÁVOD: Šťáva z květů černého bezu
Červnový recept nám předala naše redakční kolegyně. Jak sama říká, z tohoto množství udělá dvě lahve, které uchovává v lednici a s rodinou popíjí hned. Zbytek nalije do malých plastových lahviček, zamrazí a „užívá“ po celý rok. Tedy dokud zbyde.
Natrháme bezové květy, netrháme po dešti, chceme z nich i pyl a ten by byl spláchnutý, možná by to ale vyhovovalo alergikům. Sbíráme na místech mimo silnice a město. Další postup je ve fotogalerii:
Šťávu mírně prohřejte, nevařte. Jde jen o to, aby se cukr rozpustil. Lze použít i třtinový cukr, sirup je pak ale tmavší, má jinou chuť, a, pokud ho chcete dlouho skladovat, může se spíše kazit. Pokud se utvoří pěna, znovu přeceďte přes plátno. Lijte ideálně trychtýřem do skleněných nádob předem vypařených vroucí vodou.
Dobrou chuť a krásné letní dny se vzpomínkou na rozkvetlé voňavé bezy.
Související
-
Zázračná moc červené řepy: máme pro Vás recept!
Hostem Ivety Kalátové v pořadu Dopoledne pod Ještědem byla paní Jiřina Krotilová, která přišla poradit, jak čarovat s podzimní zeleninou.
-
Kapky z jabloňových květů
Kvetoucí jabloně byly v časech našich babiček nejen příslibem dobré úrody, ale měly také léčivou sílu. A z jabloňových květů se proto připravovaly různé kapky a odvary.
-
Pro krásnou pleť
Jarní bylinky našly v dobách našich babiček uplatnění nejen v polévkách či pomazánkách, ale také v mazání pro krásnou pleť.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.